Anklagas för spridning av covid – sparkas från jobbet

Städaren Wojciech Miller tog med sig sin städvagn och gick till rökrummet för att ta en cigg. I rökrummet upptäcker han att lukten är borta och går hem från jobbet. Nu har han fått sparken för att medvetet ha spridit covid på Gekås Ullared där han städat i 15 år.

ANNONS
|

Det var tidningen Fastighetsfolket som var först med att berätta om städaren Wojciech Miller som i slutet av februari blev avskedad av sin arbetsgivare Sodexo.

Han gick till jobbet vid 19-tiden och började sitt arbetspass 19.30. Vid en rast inne i rökrummet, där även en gruppledare befann sig, upptäckte Wojciech Miller plötsligt att han inte kände någon röklukt.

– Jag kände inte den specifika lukten som finns i alla rökrum, berättar han.

Gruppledaren sa åt honom att gå hem, vilket han gjorde så fort han hade rullat tillbaka städvagnen.

– Jag fick symtom och gick hem från arbetsplatsen.

ANNONS

Dagen därpå körde han till Falkenberg och gjorde ett prov. Det var positivt.

– Jag bor med min 85-åriga mamma och hon blev också smittad. På två veckor var våra enda symtom att vi tappade lukten. Jag tackar gud för att det inte blev värre. Vi hade ingen feber och ingen hosta, berättar Wojciech Miller.

Han är huvudskyddsombud på jobbet sedan flera år. Efter det positiva covid-19 testet meddelade han arbetsgivaren att han tvingas vara hemma från jobbet. Sammanlagt var han hemma från jobbet i tre veckor.

Han hann jobba i två dagar efter att han blivit frisk, då kom beskedet att han var avskedad för att medvetet ha spridit covid på jobbet.

– Jag mår mycket dåligt av det här och har svårt att sova. Min mamma har gråtit över det här i två månader, det är ett stort problem för oss. Vem ska nu betala allting?

Facket försvarar honom och fallet har gått till centrala förhandlingar.

– Det är bedrövligt av arbetsgivaren att anklaga en anställd som har varit där i över 15 år. Men Sodexo jobbar tydligen på det viset, säger Madlén Gunnarsson, ombudsman på Fastighets region Väst och fortsätter:

– Wojciech har inte varit där och medvetet varit sjuk på arbetsplatsen som arbetsgivaren Sodexo anklagar honom för. Utan han har varit och jobbat som vanligt och mått bra. Han har inte känt sig annorlunda förrän på måndagen då han kände att han inte hade någon lukt. Då går han hem. Det är inte mer än så.

ANNONS

Sodexo har fått möjlighet att kommentera men har valt att avböja.

ANNONS