Anita Engström tog årets bild när hon var på jobbet

Vinnaren av HP:s största fototävling någonsin är en ögonblicksbild fångad med en mobilkamera. Men det är också något annat, visar det sig när vi träffar kvinnan bakom kameran. Fotot är ett slags tidsdokument, som berättar om en tid då djuren levde sina liv utomhus och man vandrade dem mellan hagen och gården för att mjölkas.

ANNONS
|

– Jag tror att det sättet att arbeta kommer försvinna helt. Det är många kor idag som aldrig är utomhus, säger Anita Engström.

Vi träffar henne i radhuset på Frennarp. Anita Engström sitter i en fåtölj i vardagsrummet i sällskap med den sex månader gamla valpen Gösta, en aprikosfärgad pudel som är det senaste tillskottet i familjen.

Djur blir ett återkommande tema, men innan vi återvänder dit måste Anita Engström få den obligatoriska vinstfrågan:

Hur känns det?

– Jag är absolut ingen fotograf. Men om jag får vara lite kaxig säger jag att jag inte blev förvånad av att min bild vann. Bilden är tagen vid en fantastisk morgon och sådana är ovanliga.

ANNONS
Fotografiet av korna på morgonpromenad utsågs av juryn till vinnare av Årets bild.
Fotografiet av korna på morgonpromenad utsågs av juryn till vinnare av Årets bild. Bild: Anita Engström

Bilden, som visar en grupp kor på språng under sommarmorgonen, vann först utmärkelsen Månadens bild i juli, och nu också Årets bild i Hallandspostens största fototävling någonsin. Den kommer att förstoras och Anita kommer också att få ett presentkort för förstaplatsen.

Var togs den här bilden?

– Den togs på gränsen mellan Halland och Småland vid Singeshult. Jag var på jobbet, berättar Anita Engström som arbetar inom lantbruk och åker mellan olika gårdar runt om i Halland.

– Klockan var runt sex på morgonen och jag skulle vandra korna från hagen till gården.

Det var en sträcka på 700-800 meter, uppskattar Anita Engström och berättar om karaktärerna på bilden:

– Just den här kon längst bak, den vita, hon kommer alltid sist. När jag såg henne gå där med lindarna som hängde över och ljuset var så fint så var jag tvungen att ta en bild.

Brukar du ha med en kamera till jobbet?

– Nej nej, det är mobilen jag har använt.

Är det mobilen!? (Chockad men imponerad ton)

– Ja, säger Anita Engström och berättar att hon har tagit många ögonblicksbilder med mobilkameran i lantbruksmiljö.

Inte minst på ko- eller grisfarmar.

– Jag ser det som att jag dokumenterar det, för jag tror tyvärr att det här med att vandra djuren kommer att försvinna helt i framtiden, säger Anita Engström och fortsätter:

ANNONS

– Korna på bilden har en jättestor hage med böljande kullar de kan gå upp och ner för och ställen där de kan få skugga. Men idag finns det också kor som aldrig är utomhus.

Om Anita Engströms misstanke stämmer, att det kommer bli allt vanligare med djur som tillbringar hela sina liv i små hagar eller inomhus, så har hon i alla fall sparat nutiden i en liten kapsel. Hennes telefon.

– Hela mobilen är full av bilder!

Tävlingen fortsätter – här kan du skicka in bilder för januari månad!

ANNONS