Anhållen efter märkligt bankrån i Ullared

En man försökte på fredagsförmiddagen råna Sparbanken i Ullared. – Personalen är chockad, säger Göran Bengtsson, vd för Falkenbergs Sparbank.

ANNONS
|

Rånförsöket inträffade klockan 11.28. Enligt polisenska en man då ha kommit in på banken och sagt att han ville ha pengar.

Personalen larmade då polisen och var i kontakt med dem i telefon tills en patrull kom.

Inga andra kunder befann sig i banklokalen vid rånförsöket, och mannen ska heller aldrig ha visat det vapen han sade sig bära.

Personalen berättar för polisen att det kommit in en ensam man på banken som säger att han vill ha pengar. Han säger själv att han har ett vapen, men personalen kan inte se inget vapen. Trots det lämnar man över pengar till mannen. Därefter ska mannen ha satt sig ner i lokalen och börjat samtala med personalen.

ANNONS

Rånaren var i lokalen i cirka en halvtimme innan han lämnade den.

– Det finns inga uppgifter om att han varit våldsam. Efter han fick sina pengar ska han ha satt sig ner och han pratade ibland. Det är inte det vanligaste tillvägagångssättet, de flesta har ganska bråttom iväg när de fått sina pengar, säger Ulla Brehm, presstalesperson på polisen.

Mannen greps av polis direkt utanför lokalen. De pengar som mannen tvingat till sig ska han, enligt polisen, ha lämnat kvar inne i banken.

Polisen vet ännu inte vem den misstänkte mannen är.

– Vi har inget id på honom men får se om förhör ger något, säger Göran Karlbom, vakthavande befäl på polisen.

Vid 15-tiden informerade krimjouren att den misstänkte mannen har anhållits av åklagare.

– Han blev anhållen klockan 14.24 av dagsåklagaren, säger Sten Danielsson på krimjouren.

Några detaljer om motiv och mannens inställning kunde inte Sten Danielsson gå ut med. Mannen begärde en advokat på eftermiddagen och på kvällen hade han en offentlig försvarare bredvid sig under förhöret.

– Men mannen säger ingenting. Han har sagt sitt namn, men längre än så kommer vi inte i dag, säger Sten Danielsson efter klockan 20 på kvällen.

HN når vd:n för Falkenbergs Sparbank, Göran Bengtsson, när han är på väg till bankkontoret i Ullared.

ANNONS

– Personalen är fysiskt oskadd, men de är naturligtvis chockade.

Totalt fyra personer jobbade vid råntillfället.

Hur tar ni hand om personalen nu?

– Vi har en rutin för hur vi hanterar det och har både en intern och en extern stödgrupp på plats.

Det är ännu oklart hur rånförsöket påverkar bankens verksamhet i nästa vecka.

– Det är för tidigt att säga. Vi ska resonera om hur vi går vidare, men just nu är det viktigaste att ta hand om personalen, säger Göran Bengtsson.

ANNONS