Andreas demoner blev konst – nu ställer han ut på Ateljé Oskar


– Allting runt omkring försvann. Jag ramlade in i en depression och kände att jag måste flytta hem. Att rita och måla har varit en terapi, säger Andreas Andersson som återvänt till Falkenberg efter 18 år i exil. Nu ställer han ut sina tavlor på Ateljé Oskar i Oskarström.

ANNONS
|

Nu ska han ha sin första utställning inspirerad av serier och musik. Men tavlorna bär inte hans namn utan signeras Sunflower Avenue Art. Det kommer av att Andreas växte upp på Solrosvägen i Falkenberg och signaturen har hängt med sedan gymnasietiden.

– Jag har alltid gillat att teckna och har länge ritat digitalt. För något år sedan gick jag en målarkurs och började jobba med kolkritor och lite akryl. Nu börjar jag få till nyanser och proportioner.

Flyttade som 20-åring

Om vi backar bandet lite så bestämde sig Andreas för att flytta från Falkenberg när han var 20 år. Som många andra ungdomar ville han ut och resa. Men en tremånaders tur till Nya Zeeland och Bali fick räcka.

ANNONS

Sedan har han flyttat runt och bott i Halmstad, Uppsala, Alingsås och Borlänge för att studera och jobba.

– Det är väl något småstadssyndrom att man i tonåren känner att man ska flytta från Falkenberg och bli någonting utanför det traditionella. Att få Nobelpris eller något annat häftigt. Lite storhetsvansinne.

Blev tvärstopp

Något Nobelpris har det inte blivit men Andreas har två filosofie kandidatexamina, en som idrottspsykolog och en som fysioterapeut (sjukgymnast). Han hade jobbat med det senare i Borlänge i två år när han drabbades av utmattningssyndrom.

– Jag trivdes på jobbet, var omtyckt och hade världens bästa chef. Men det var något som saknades och min värld rasade ihop. Jag tog med mig jobbet hem och ställde för höga krav på mig själv. Satt hemma och läste böcker och sökte vetenskapliga artiklar för att hitta bästa behandlingsmetoder.

– En dag tog det tvärstopp. Jag hade haft återkommande depressioner men tidigare var det hanterbart med mediciner. Nu slog det fullkomligt omkull mig med panikångest. Mina arbetskamrater blev väldigt oroliga och vi kom fram till att jag skulle åka hem till mina föräldrar ett tag.

Andreas har varit heltidssjukskriven sedan sista mars och väl i Falkenberg beslutade han sig för att det var dags att flytta tillbaka. Efter ha bott ett tag hos föräldrarna har han nu skaffat lägenhet i Ljungby.

ANNONS

– Jag vill inte bo centralt efter att ha bott i städer så länge. Här är det fantastiskt och skönt att få ha en trädgård och gräsmatta att sköta om.

Speglar inre kaos

Tecknandet och målandet har också blivit en viktig terapi. Många av hans figurer kan se ut som roliga gubbar men speglar hans inre kaos.

– Ibland känner man sig som en skurk som kan hålla på och fixa med det här. Men det folk inte ser bakom fasaden är de där demonerna som finns i mitt huvud. Jag är väldigt tacksam att systemet i Sverige ger den här tryggheten. Annars vet jag inte vad som hänt. Mitt mål är att komma tillbaka och jobba som fysioterapeut så snart som möjligt

Andreas har alltid varit inspirerad av serier som Asterix, Lucky Luke, Disney och Rocky. Det och hans musikintresse (främst Beatles och Oasis) återspeglas också i hans bilder.

Aldrig sålt en tavla

– Jag har aldrig klassat mig som konstnär och aldrig sålt en tavla eller haft en tanke på att ställa ut. Men min syster håller på med pärlkonst och är lite mer framåt. Hon fick mig att ta kontakt med galleriet där hon själv ställt ut.

Det resulterade i att Andreas har vernissage på Ateljé Oskar i Oskarström i morgon, lördag 5 september, med ett 50-tal bilder. Han kallar utställningen ”Mina demoner är seriefigurer” och den är öppen på onsdagar, lördagar och söndagar till och med 27 september.

ANNONS

– Förhoppningsvis kommer väl en och annan besökare. Kanske blir det bara mamma och pappa och mina systrar. Men för mig är det ofantligt stort att ställa ut och antagligen är det något jag alltid velat göra. Det har i alla fall fått mig att må bättre för varje dag.

ANNONS