Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

1/3

Ambulansvård granskas efter dödsolycka

Det tog 40 minuter att få den skadade mannen till sjukhus där han senare avled. Nu anmäler Region Halland omhändertagandet enligt lex Maria.

Det var i mitten av oktober förra året som två bilar krockade i en korsning vid Abild. Krockvåldet var kraftigt och sammantaget fördes sex person till sjukhus med ambulanser.

Föraren i den ena bilen, en man i 70-årsåldern, satt fastklämd. Mannen var vid medvetande under räddningsinsatsen men avled senare på Hallands Sjukhus Halmstad. 

I dagarna anmälde Region Hallands förvaltning för ambulans, diagnostik och hälsa händelsen enligt lex Maria. Den interna utredningen visade på en rad brister.

– Vi hade problem med vårt kommunikationssystem, Rakel. Det fungerade inte som det skulle. Vissa ambulanser hade svårt att informera akuten och kunde därför inte förbereda och optimera vården, säger chefläkare Frozkhan Jainul-Abdeen.

Även kring de tidiga bedömningarna av mannens skador ställs frågor. Mannen tillstånd bedömdes inte som kritiskt inledningsvis. Enligt chefläkaren tog det 20 minuter innan den fastklämda mannen plockades ur bilen. Transporten med ambulansen tog sedan ytterligare 20 minuter. Ambulansen fick även stanna på vägen eftersom patienten mådde illa, berättar Frozkhan Jainul-Abdeen.

– 20 minuter är lång tid med blåljus. Vi har redan gjort vår egen utredning och har sett flera saker som vi kan förbättra, säger chefläkaren och berättar att mannen fick ett hjärtstillestånd vid ankomsten till akuten.

Hade mannen kunnat överleva om omhändertagandet hade varit snabbare och bättre?

– Min uppfattning är att det inte hade spelat någon roll. Det var ett svårt fall och han hade väldigt svåra skador. Det är lätt att se i efterhand att man kunde ha gjort andra bedömningar. Det är svårt att säga om vi har gjort fel. Men man måste lära sig från varje fall, säger Frozkhan Jainul-Abdeen.

De tekniska bristerna i kommunikationssystemet Rakel ska ha åtgärdats efter händelsen. Det blir nu upp till IVO, Inspektionen för vård och omsorg, att utvärdera händelsen.