Antalet nya covidfall i Halland fortsätter minska och det i ganska rask takt. Förra veckan konstaterade 493 nya fall, vilket är 35 procent mindre än föregående vecka. ”Det är väldigt välkommet och verkligen glädjande”, säger smittskyddsläkare Maria Ryberg Mo.
Antalet nya covidfall i Halland fortsätter minska och det i ganska rask takt. Förra veckan konstaterade 493 nya fall, vilket är 35 procent mindre än föregående vecka. ”Det är väldigt välkommet och verkligen glädjande”, säger smittskyddsläkare Maria Ryberg Mo. Bild: Region Halland/Allan Karlsson

Allt ljusare coronaläge i Halland

Coronaläget i Halland blir allt ljusare. För första gången på ett halvår har färre än 500 fall konstaterats under en vecka och på sjukhusen vårdades på måndagen ”bara” 13 personer.
– Det är väldigt välkommet och verkligen glädjande, säger smittskyddsläkare Maria Ryberg Mo.

ANNONS
|

Region Hallands senaste uppdatering av smittläget visar att antalet covidsjuka hallänningar fortsätter att minska, och det i ganska rask takt. Vecka 18 fick 761 hallänningar ett positivt provsvar och förra veckan, vecka 19, hade antalet sjunkit till 493.

Antalet som testar sig för covid-19 är fortfarande högt och uppgick förra veckan till drygt 9 000. Jämfört med föregående veckas 11 500 tester är det ändå en rejäl minskning. Oavsett antal så fortsätter andelen som får ett positivt provsvar att minska och var förra veckan nere i 6,3 procent.

Andelen testade hallänningar som får ett positivt provsvar har sjunkit stadigt de senaste veckorna. I början av april var andelen drygt 13 procent. Förra veckan hade den halverats och var nere i 6,3 procent. Runt årsskiftet fick hela 21,5 procent veta att de var smittade.
Andelen testade hallänningar som får ett positivt provsvar har sjunkit stadigt de senaste veckorna. I början av april var andelen drygt 13 procent. Förra veckan hade den halverats och var nere i 6,3 procent. Runt årsskiftet fick hela 21,5 procent veta att de var smittade. Bild: Region Halland

Varmt väder hjälper till

Maria Ryberg Mo konstaterar att det är många faktorer som nu samverkar och bidrar till att smittan minskar i Halland.

ANNONS

– I takt med att allt fler vaccineras och de som varit sjuka fått antikroppar så är det färre hallänningar som är mottagliga för smitta. Det är inte så att vi uppnått flockimmunitet ännu, men det går åt rätt håll.

Även det allt varmare vädret spelar in:

– Luftvägsvirus sprids mer i kall och torr luft och coronaviruset verkar bete sig på samma sätt. När det blir varmare vistas vi också mer ute och då minskar risken för smittspridning, säger Maria Ryberg Mo, men påminner om det fortfarande gäller att hålla avstånd och följa de restriktioner som finns.

IVA fortfarande hårt belastat

De senaste veckorna har även sjukhusen i Halland märkt en lättnad och på måndagen vårdades 13 personer för covid -19. För bara en månad sedan var motsvarande antal 52. Antalet IVA-vårdade är dock fortfarande ganska högt, på måndagen sju personer.

– Belastningen på IVA minskar inte lika fort och så ser det ut i hela landet. Det kan dels bero på regionerna hjälps åt, men av de sju som intensivvårdas i Halland nu är bara en från ett annat län. En delförklaring kan vara att många som vårdas på IVA behöver stanna länge, säger Maria Ryberg Mo.

Enligt Folkhälsomyndighetens veckorapport minskar även coronasmittan i övriga landet, men med regionala skillnader. Halland hade vecka 18 näst lägst antal nya fall i förhållande till sin folkmängd; 230 fall per 100 000 invånare. Mest smittdrabbade länet, Kronoberg, hade då 538 fall.

ANNONS
ANNONS