”UNIKT”. Jan-Erik Skoglund och Viveka Hedbjörk har jobbat intensivt med digitaliseringen av de gamla utgåvorna, och slår fast att HP är den enda tidning i Sverige som har byggt upp ett eget historiskt arkiv.
”UNIKT”. Jan-Erik Skoglund och Viveka Hedbjörk har jobbat intensivt med digitaliseringen av de gamla utgåvorna, och slår fast att HP är den enda tidning i Sverige som har byggt upp ett eget historiskt arkiv.

Allt i HP från 1931 fram till i går finns nu i arkivet

Isvintern 1963, urmakare Alfred Lindström eller rånet på Netto alldeles nyligen - allt finns i det digitala HP-arkivet. Nu är det komplett med årgångar från 1931 och fram till i går. Var god sök, 24 000 tidningar väntar på att få berätta sin historia.

ANNONS
|

”Helt unikt bland svenska tidningar”. Chefredaktör Viveka Hedbjörk är mäkta stolt när hon berättar om HP-arkivet, som nu innehåller drygt 80 årgångar – en satsning som har väckt uppmärksamhet i branschen.

– På andra håll i världen, bland annat Danmark och Norge, finns motsvarande arkiv, men här hemma går vi i bräschen. Jag är riktigt nöjd med hur det här har blivit, säger Viveka Hedbjörk och berättar att man i mars 2012 släppte på de år som då fanns inskannade.

– Sedan dess har vi haft drygt 1,5 miljoner sidvisningar, vilket innebär att cirka 150 000 tidningar har öppnats.

– Det visar att det finns ett stort intresse för det här materialet.

ANNONS

Viveka Hedbjörk kan själv fastna i de gamla tidningarna och speciellt fascinerad är hon av utgåvorna från andra världskriget.

– Tänk dig så många som då hade Hallandsposten som enda nyhetskälla, och en gång om dagen fick veta vad som hade hänt. Hade ett krigsfartyg gått till botten med mängder av döda, var det HP som skildrade och förde in dramatiken i hallänningarnas liv, säger hon och fortsätter:

– Och den känslan lever kvar när man tittar på sidorna 70 år senare, säger Viveka och tillägger att HP nu har bytt leverantör av både e-tidningen och HP-arkivet.

– Vi har fått en sökfunktion som är sanslöst bra, där en upplyst ”balk” visar ditt träfford. Och du kan enkelt avgränsa din sökning: en viss dag, en viss period eller hela arkivet.

Även Jan-Erik Skoglund, som har arbetat med HP-arkivet i två år, är nöjd med hur allt fungerar. Han demonstrerar systemets förträfflighet genom att söka efter ”Alfred Lindström.”

– Det är min morfars far. Han var urmakare i Laholm, och dessutom rådman. Titta här, han förekommer ungefär 30 gånger i tidningen under åren 1935 till 1961, säger Jan-Erik Skoglund och klickar upp en av de sista texterna, med rubriken: ”95-årig urmakare i Laholm giver sin stad den rätta tiden.”

ANNONS

– Jag har aldrig träffat honom, men här får jag plötsligt veta vem han var. Det är fantastiskt, tycker jag.

Anders Bergenek är aktiv i Föreningen Gamla Halmstad och sedan 2009 håller han ett föredrag vid föreningens årsmöte under temat ”Halmstad för 50 år sedan”. Han skriver dessutom en artikel som publiceras i årsboken – nu i december får medlemmarna alltså veta vad som hände 1963.

– Jag lägger rätt många timmar på att gå igenom hela årgången av HP. Tidigare fick jag sitta på biblioteket och bläddra i de sönderlästa gamla läggen eller titta på mikrofilmerna, men nu kan jag sitta hemma vid datorn. För mig är det digitala arkivet suveränt, säger Anders Bergenek och berättar entusiastiskt om allt spännande han hittat om isvintern 1963.

– Det var minusgrader från december till mars, ofta runt minus 20. Över tusen byggarbetare fick permitteras, det gick inte att jobba i kylan.

– Och det var iskaos i Kattegatt och Ägir fick tjänstgöra som statsisbrytare, vilket var stort för en liten lokal bogserbåt, upplyser Anders Bergenek som menar att de gamla tidningarna säger mycket om tidsandan:

– Fram till runt 1962-1963 framstår Halmstad som en idyll, men sedan händer något. Då dyker det upp fler och fler artiklar om fylleri, misshandel och snatterier.

ANNONS

För att uppmärksamma att HP-arkivet nu är komplett från 1931 och framåt, arrangeras i december arkivkvällar i tidningshuset på Söder. Förutom information om hur man söker, blir det också fika samt en fotoutställning med bilder från Halmstad under de senaste 50 åren.

– Där kan man tydligt följa stadens utveckling, men också tidningens, konstaterar chefredaktör Viveka Hedbjörk.

Men hur blir det då med de årgångar som återstår, alltså 1850-1930?

– Även de årgångarna är mikrofilmade, men att överföra dem till det digitala formatet kräver en mer avancerad teknisk lösning. Jan-Erik Skoglund har fått i uppdrag att titta på det.

Alla prenumeranter har tillgång till HP-arkivet, men för att kunna använda det måste man ha aktiverat sitt digitala konto. Om du behöver hjälp, ring vår kundtjänst på telefon 010-471 51 01 eller mejla kundtjanst@hallandsposten.se

När du har loggat in på hallandsposten.se klickar du på ditt namn högst upp i det högra hörnet.

Då hittar du arkivet under den flik som heter eHP/arkiv – där finns alla tidningar från 1931 och fram till dagens datum. Där finns också övergripande information om hur man gör för att söka i arkivet, men tänk på att handgreppen skiljer sig beroende på om du har pc eller mac, och om du har en mus du kan scrolla med, eller någon annan variant. Du kan också söka med en smartphone eller en läsplatta.

Även den som gör ett digitalt dygnsköp av HP får tillgång till arkivet, men den accessen gäller alltså bara 24 timmar.

ANNONS