Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Fler och fler besöker Hallands vårdcentraler.

Allt fler läkarbesök kan försämra tillgängligheten

Hallänningarna besöker länets vårdcentraler allt oftare. Nu varnar politikerna att tillgängligheten kan försämras om trenden håller i sig.

Driftsnämnden för närsjukvården i Halland konstaterade på onsdagen att antalet besökande på länets offentliga vårdcentraler ökat med hela 2,7 procent under mars månad jämfört med i fjol, samtidigt som listningen av patienter minskar.

Som en följd av ökningen drabbas närsjukvårdens ekonomi. Nämndens delårsbokslut visar röda siffror för årets första kvartal. Årets ekonomiska prognos ligger på drygt tolv miljoner kronor minus, varav vårdcentralerna står för tre miljoner och folktandvården för åtta och en halv. Nu ska åtgärder vidtas för att vända den negativa trenden.

- Ett underskott är givetvis inte acceptabelt. Därför har nämnden gett förvaltningschefen i uppdrag att vidta åtgärder så att verksamheten på vårdcentralerna 2012 kommer att visa minst ett nollresultat, säger Tommy Rydfeldt (FP), ordförande i Driftnämnden Närsjukvård i ett pressmeddelande.

En av orsakerna till underskottet är det ökade trycket på vårdcentralerna och Tommy Rydfeldt höjer ett varningens finger för att Hälso- och sjukvårdspengen kan behöva höjas för att tillgängligheten inte ska drabba patienterna negativt.