Coronapandemin har inneburit en stor omställning för Region Hallands personal. Nu belönas de alla med 5 000 kronor var, som betalas ut med decemberlönen.
Coronapandemin har inneburit en stor omställning för Region Hallands personal. Nu belönas de alla med 5 000 kronor var, som betalas ut med decemberlönen. Bild: Olof Ohlsson och Henrik Montgomery

Alla regionanställda får 5 000 var i coronabonus

Under coronapandemin har det väckts många förslag om hur vårdpersonalen borde belönas för sina insatser. Nu kommer Region Hallands svar: Alla cirka 8 000 medarbetare ska få 5 000 kronor extra med decemberlönen. Det innebär en satsning på närmare 60 miljoner kronor.

ANNONS
|

– Det känns väldigt positivt att kunna göra det här och att vi gör det till all personal. En del regioner har belönat de som jobbat på covidavdelningar, men det är så många yrkesgrupper som haft extra mycket att göra, allt från ambulanspersonal till lokalvårdare, säger Mikaela Waltersson (M), regionstyrelsens ordförande.

Formellt kommer beslutet att fattas på regionstyrelsens nästa möte, den 25 november, men Allianspartierna och Socialdemokraterna uppges vara helt överens.

– Eftersom vi fått full ekonomisk ersättning från staten för våra insatser under pandemin, så känns det bra att ersätta medarbetarna för deras extra ansträngningar. Jag hoppas och tror att det kan bli ett välkommet tillskott inför julen, säger Lise-Lotte Bensköld Olsson (S), regionstyrelsens 2:e vice ordförande.

ANNONS

Kostar regionen 60 miljoner

Förslaget innebär att en engångsersättning på 5 000 kronor, före skatt, betalas ut till alla medarbetare som varit anställda minst tre månader under perioden 1 mars till 31 december i år. Region Halland räknar med att det kommer att innebära en kostnad på cirka 60 miljoner kronor.

Enligt den senaste prognosen väntas dock regionen gå 811 miljoner kronor plus vid årets slut, till stor del tack vare de extra statsbidrag som betalas ut kopplat till coronapandemin.

Läs mer: Regionen väntas gå 811 miljoner – plus

Ända sedan i våras, när coronapandemin vände upp och ner på vården, har det höjts röster för att Region Halland borde visa sin uppskattning för personalens hårda arbete. Längst gick facket Kommunal som ville att alla regionanställda skulle få en extra månadslön. Vårdförbundet såg då hellre att regionen la pengar på saker som gav långsiktig effekt, som högre lön och sänkt arbetstid.

Läs även: Många förslag om hur vårdpersonalen bör belönas

Fackförbunden positiva

– Jag och Lise-Lotte Bensköld Olsson har haft en löpande dialog med fackförbunden och de är alla positiva till det här förslaget. Pengar är förstås inte allt, men det här är ett sätt att visa vår uppskattning och vi kommer även fortsätta arbetet med att förbättra arbetsmiljön, säger Mikaela Waltersson.

ANNONS

Anders Jönsson, ordförande i Hallands Läkarförening, kommenterar beslutet så här:

– Vi är positiva till att arbetsgivaren beslutar om en ersättning som inkluderar många av regionens medarbetare och uppmärksammar deras insatser, inte bara de som har arbetat med covid-19-patienter.

ANNONS