Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Arkivbild. Bild: Niklas Kallin Thander

Alarmerande brandrisk - helikoptrar i beredskap

Onsdag förväntas bli en av sommarens varmaste dagar och brandrisken förväntas vara extremt hög - totalt eldningsförbud råder fortfarande.

– Det som kan hända är att vi får en brand som sprider sig fort och att vi får svårt att kontrollera den, säger Magnus Ericsson, brandingenjör i beredskap på räddningstjänsten i Halmstad.

Den långtgående torkan under sommaren har gjort att marken är oerhört torr. Det tillsammans med ökande vindar har skapat en alarmerande hög brandrisk i Halland enligt räddningstjänsten.

– Det är en sexa på en femgradig skala. Det är inte helt vanligt att vi har det, säger Magnus Ericsson.

Brandrisken har varit så hög en gång tidigare under sommaren, men nu väljer räddningstjänsten att gå ut med en ytterligare varning.

– Det är så mycket material som är torrt i marksiktet och med lite vind som kommer i byar kan vi komma att ha en väldigt hög brandspridningshastighet.

Helikoptrar i beredskap. Sedan bränderna i Dalarna kunnat kontrollerats har Myndigheten för samhällsskydd- och beredskap(MSB) valt att basera två brandbekämpningshelikoptrar i Växjö.

– Vi har en direktkanal dit om vi skulle behöva hjälp, om de inte behövs mer på andra platser.

Tack till allmänheten. Men Magnus Ericsson vill också rikta en eloge till allmänheten, som undvikit att grilla och respektera eldningsförbudet.

– Jag är oerhört tacksam för det. Jag skulle vilja säga att vi haft väldigt lite bränder. Och kan vi köra ända in i kaklet utan att sänka garden skulle det vara fanatiskt.