Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/18

Aggressiva suggan Asta skyddar ny kull kultingar

Vallarnas nya kull på nio griskultingar är så populära att besökare hoppar innanför stängslet. Något som är direkt farligt.
– Mamman är väldigt aggressiv och kan bitas, säger parkarbetaren Malena Jensen.

Den nya kullen av griskultingar på Vallarna i Falkenberg är knappt en vecka gamla. Folk i alla åldrar har tagit sig till grishagen för att få en skymt av de nio små liven. Parkarbetaren Malena Jensen larmar om att alltför nyfikna besökare hoppar över stängslet och försöker locka fram kultingarna från skjulen. Vilket är direkt farligt för både besökare och gris.

– Mamman är väldigt aggressiv och kan bitas. Händer det en besökare något tvingas vi avliva henne och då försvinner hela kullen. Det här är ganska farliga djur som väger över 120 kilogram, säger Malena Jensen.

Sedan griskultingarna föddes på Kristi himmelsfärdsdagen har hon själv bevittnat flera personer som beträtt stängslet. Bland annat en pappa som lyfte över sin treårige son.

– Vissa besökare är inte snälla mot djuren – de kastar in saker för att locka ut kultingarna. Man får absolut inte gå och klappa eller mata grisarna. De är inga keldjur och vill inte bli klappade.

Det knappt en meter höga stängslet är alltså inte tillräckligt för att folk ska hålla sig på rätt sida. Därför kommer kommunen sätta upp nya varningsskyltar som ska vara större än den A4-stora skylt som redan sitter på stängslet.

– Folk förstår inte att man absolut inte får gå in. De är aggressiva även mot oss som sköter om dem, speciellt när de har kultingar, säger Malena Jensen.

Hon berättar att hon en gång blev knuffad av en sugga så hårt att hon flög in i stängslet.

Suggans överbeskyddande natur kan även få förödande konsekvenser för de små griskultingarna.

– Det är jättevanligt att suggan ligger ihjäl kultingarna, speciellt första dygnet. De gör det för att de försöker skydda ungarna. Men det har inte hänt den här suggan, hon är en bra mamma, säger Malena Jensen.

På rätt sida stängslet står en förskoleklass uppradade. De spejar efter de nio små liven som gömmer sig i skjulet. Den två år gamla suggan patrullerar framför barnen och vill inte visa upp sina nya kull.

Till sist kilar de små liven fram från sin gömma med mamman Asta främst i ledet.

– Jag har sett griskultingar förr, men aldrig när de är såhär små, säger besökaren Matilda Eriksson som sitter på huk tillsammans med dottern Aleah.

– De ser ut som små korvar. Det är svårt att tro att de blir så fula när de blir stora, säger Malena Jensen och skrattar.

Fler nyheter om Halland hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!