Anders Persson är stationsbefäl på polisen i Falkenberg och vill återigen varna för bedrägerier mot äldre. ”Personal från banken ringer aldrig upp och ber om personliga koder”. (Bilden till vänster är en arkivbild och har inget med den aktuella händelsen att göra).
Anders Persson är stationsbefäl på polisen i Falkenberg och vill återigen varna för bedrägerier mot äldre. ”Personal från banken ringer aldrig upp och ber om personliga koder”. (Bilden till vänster är en arkivbild och har inget med den aktuella händelsen att göra). Bild: Håkan Johansson/ TT

97-åring utsatt för bedrägeriförsök

En äldre kvinna i Falkenberg blev uppringd av en person som sa att de jobbade för banken. Men när kvinnans barnbarn kom dit och tog över luren la bedragaren på.

ANNONS
|

Händelsen utspelade sig på tisdagskvällen när barnbarnet skulle hjälpa sin mormor med ett nytt bankkort. Innan barnbarnet kom dit blev däremot kvinnan, som är 97-år, uppringd av en person som sa sig jobba för hennes bank.

Personen från ”banken” sa att de redan fått ett godkännande från kvinnans barnbarn och ville att 97-åringen skulle lämna ut sina personliga koder.

Under tiden samtalet pågick kom däremot kvinnans barnbarn och tog över samtalet. Men i samma stund som barnbarnet sa ”hallå” la personen i andra änden på luren.

– Den här gången fick bedragarna inte ut några koder men det är tyvärr deras utstuderade modus. Att man ringer upp och säger sig jobba för polisen eller banken och försöker få folk att lämna ifrån sig sina uppgifter. Men man kan inte vara nog försiktigt och tyvärr är personerna som gör det här extremt manipulativa och duktiga på att ingjuta förtroende, säger Anders Persson, stationsbefäl på polisen i Falkenberg.

ANNONS

Han säger att polisen titt som tätt försöker gå ut med information om olika typer av bedrägerier.

– Det är inte alltid folk som ringer utan ofta kan det vara förfalskade sms eller mejl där man klickar på länkar och hamnar på hemsidor som är lik den riktiga. Vi vill göra allt vi kan för att jobba brottsförebyggande med det här. Personer som jobbar på bank ringer inte upp folk och ber om personliga koder eller annat. Blir man det minsta osäker är det bäst att lägga på och istället ringa upp sin bank för att dubbelkolla.

En anmälan om försök till bedrägeri skrevs efter händelsen på tisdagskvällen.

ANNONS