Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Viktoriakliniken är en av många vårdcentraler i Halmstad som nu är nedringda av 70-plussare som undrar när de ska få vaccinera sig. ”Region Halland måste gå ut med ett brevutskick”, säger verksamhetschefen Mikael Lundborg.  Bild: Jari Välitalo/Arkiv och Johan Nilsson/TT
Viktoriakliniken är en av många vårdcentraler i Halmstad som nu är nedringda av 70-plussare som undrar när de ska få vaccinera sig. ”Region Halland måste gå ut med ett brevutskick”, säger verksamhetschefen Mikael Lundborg. Bild: Jari Välitalo/Arkiv och Johan Nilsson/TT

70-plussarna ivriga att få vaccineras – saknar information

Alla som bor på ett äldreboende har nu fått sin första dos covidvaccin och snart står övriga 70-plussare på tur. Men hur ska de göra för att få sitt vaccin?
– Regionen måste gå ut med ett brevutskick, säger Mikael Lundborg, verksamhetschef på Viktoriakliniken, som är en av många nedringda vårdcentraler.

Medan vaccinationen på äldreboenden och till personer med hemsjukvård sker i hemmiljö och med hjälp av kommunens sjuksköterskor, så är det nu snart dags för de halländska vårdcentralerna att ta över.

Om leveranserna av vaccin kommer enligt plan ska fas 2 dra igång redan i vecka 6, det vill säga om drygt två veckor. I denna fas ingår alla födda 1951 eller tidigare, som inte vaccinerats i fas 1.

– Vi räknar med att cirka 26 000 hallänningar ingår i fas 1 och cirka 44 000 i fas 2. Vi vet ju inte hur många som vill vaccinera sig, men räknar med att det är en stor andel. När det gäller 70-plussarna så är direktivet att vi ska börja med de äldsta så vaccinationen kan komma att ske i olika steg, säger Pernilla Wallerstedt, vaccinationssamordnare i Region Halland.

Läs mer: Nio av tio hallänningar vill vaccinera sig

Extrem många samtal om vaccinationen

När Hallandsposten ber fyra av Halmstads största vårdcentraler att beskriva läget inför uppdraget ges en väldigt samstämmig bild. Alla säger att de är väl rustade och förberedda, men att man nu får extremt mycket samtal från patienter som saknar information.

– Våra telefoner blockeras av frågor om vaccinationen. Vi behöver nu hjälp från regionen med information till alla som är 70 år och äldre, så att vi kan utföra våra andra uppgifter i sjukvården. De måste få besked om när och hur de ska boka tid för vaccination, säger Mikael Lundborg.

En annan verksamhetschef berättar att suget efter vaccinet är så stort att en del erbjuder sig att betala för att få gå före i kön. ”Jag önskar att det var som de skämtade, men den frågan kommer”.

Vårdcentralerna är väl rustade

Vårdcentralscheferna beskriver att deras långa erfarenhet av den vanliga influensavaccinationen nu kommer väl till användning.

– Vi känner oss trygga både när gäller att kunna vaccinera många på relativt kort tid och att det sker på ett smittsäkert sätt. Att vi har tidigare erfarenhet av massvaccinering har vi stor nytta av nu, säger Anneli Lundgren, verksamhetschef på Vårdcentralen Hertig Knut.

Elisabeth Hoffert, verksamhetschef på Amadeuskliniken, håller med:

– Vi är rustade och har utbildat vår personal så att vi är många som kan vaccinera. Om trycket blir för stort är vi också beredda att gå in och arbeta lördagar och söndagar. Det som gör det svårplanerat är att vi inte vet när vaccinet kommer och vilket vaccin det blir.

Känns bra att bidra i kampen

Eva Holstner, verksamhetschef på Nyhems vårdcentral, fyller på:

– Det här är en utmaning, men en historisk sådan, som vi alla jobbar för att klara av. Höstens influensavaccination gick snabbt, effektivt och säkert och det konceptet fortsätter vi med.

Mikael Lundborg på Viktoriakliniken beskriver att man till och med ser fram emot att få bidra i kampen mot coronapandemin:

– Intensivvården, sjukhusen och äldrevården har ju redan belastats hårt. Därför känns det väldigt bra att det nu är vår tur att få anstränga oss extra. Vårdcentralernas vaccinationsarbete kommer ju att vara avgörande för att vi ska komma ur pandemins skruvstäd och få tillbaka livet som tidigare.

Informationsbrev kommer att skickas ut

Enligt Region Hallands vaccinationsplan är det regionens kommunikationsavdelning som ansvarar för informationen till invånarna. När det gäller information om nästa fas av vaccinationen säger kommunikationsdirektör Johanna Wiechel Steier:

– Vi är inte riktigt där ännu, men vi kommer använda 1177.se, regionhalland.se, Facebook, pressutskick och annonsering.

Vaccinationssamordnare Pernilla Wallerstedt har dock ett nytt besked att ge:

– Idag har vi beslutat att vi ska skicka ut ett informationsbrev till alla som är 70 år och äldre. Det gjorde vi även till alla som har hemtjänst och fick då hjälp av kommunerna. Vi räknar med att fas 2 kommer att pågå mellan vecka 6 och 14. Får vi mer vaccin kan det gå fortare, får vi mindre kan det ta längre tid.

Fakta: Här sker vaccinationen

Flertalet hallänningar, inklusive 70 år och äldre: Kommer att få vaccinet på sin vårdcentral eller vid någon av de ”vaccinationscentraler” som planeras för i Halmstad, Falkenberg, Varberg och Kungsbacka.

Boende på äldreboende: Erbjuds vaccination på plats på boendet.

Personer med kommunal hemsjukvård: Erbjuds vaccination i hemmet via kommunens sjuksköterskor.

Personer med kommunal hemtjänst: Erbjuds vaccination på särskilt utsedda vårdcentraler i varje kommun. I Halmstad är det Capio Citykliniken och Bäckagårds vårdcentral. Även de som bor tillsammans med personer med hemsjukvård eller hemtjänst får sitt vaccin här.

Regionens hälso-och sjukvårdspersonal: Vaccineras i den egna verksamheten.

Kommunal vård- och omsorgspersonal: Vaccineras främst via kommunernas företagshälsovård.

Källa: Region Halland

Fakta: Tidplanen för de olika faserna

Tidpunkterna i planeringen är ungefärliga.

– Fas 1: Vaccination av boende på äldreboenden, personal inom kommunal äldreomsorg, personer med hemsjukvård eller hemtjänst och personer som bor tillsammans med dessa samt viss personal inom sjukvården ska vara avklarad vecka 9-10.

– Fas 2: Två veckor dessförinnan, omkring vecka 6-7, inleds vaccinationen av övriga personer som är 70 år och äldre. I denna fas ingår även vuxna med LSS-insatser och personal inom vård och omsorg, inklusive LSS, som arbetar nära patienter och omsorgstagare. Fas 2 ska vara avklarad i vecka 14.

– Fas 3: Omfattar övriga personer, som är 18–69 år och tillhör en riskgrupp. Vaccineras under veckorna 14-16.

– Fas 4: ”Den breda allmänheten” planeras att vaccineras under veckorna 14-25.

Fler nyheter om Halland hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!