Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

190 naturreservat att välja på i Halland– här är en guide till de dolda pärlorna

Coronavirus och fint väder har orsakat högtryck i halländska naturreservat. Vid bland annat Danska fall i Halmstad har det vissa dagar varit så trångt på parkeringsplatsen att länsstyrelsen fått skicka personal för att styra upp situationen. Myndigheten har nu tagit fram tips på dolda pärlor – för att få allmänheten att sprida ut sig.

Trots att det finns 190 naturreservat att välja på i länet tycks många hallänningar åka till samma ställen.

Den senaste tiden har det vissa dagar varit trängsel på parkeringsplatserna i några av de mest välkända områdena, bland annat i Åkulla bokskogar i Varberg och vid Danska Fall utanför Halmstad.

– Där har vi haft personal på plats som styrt upp så att folk inte parkerat trafikfarligt på vägen, säger Conradin Weindl, friluftsstrateg på länsstyrelsen.

Lista med alla naturreservat i Halland

Danska fall i Halmstad är ett välkänt och populärt naturreservat och står därför inte med på länsstyrelsens lista. Bild: Johnny Samuelsson
Danska fall i Halmstad är ett välkänt och populärt naturreservat och står därför inte med på länsstyrelsens lista. Bild: Johnny Samuelsson

För att undvika mer trängsel uppmanas hallänningarna nu att försöka upptäcka nya naturreservat. Som hjälp på traven har länsstyrelsen tagit fram en lista med tips på "dolda pärlor".

– Det är reservat som vi tror kan vara väldigt intressanta för allmänheten att upptäcka samtidigt som vi vet att där finns bra infrastruktur och kapacitet att ta emot fler besökare, säger Conradin Weindl.

Några exempel på listan är Biskopstorp i Halmstad och Mårås i Hylte. Ett annat är Mästocka ljunghed i Laholm

Se hela listan här:

Halmstad:

Biskopstorp, Haverdal, Långhultamyren

Hylte:

Ödegärdet, Mårås.

Laholm:

Hökafältet, Mästocka ljunghed, Rönnö

Falkenberg:

Steningekusten, Vesslunda, Björkekullen

Varberg:

Västra Getterön, Gässlösa, Gamla Köpstad Södra

Kungsbacka:

Sandsjöbacka, Vallda Sandö, Särö Västerskog

Många reservat står dock inte med. Den som vill få ännu fler tips kan leta upp broschyren "Upptäck naturen i Halland" hos en turistbyrå.

– Man kan också få mer information på vår hemsida under fliken "besöksmål". Där kan man sortera på naturreservat efter vad man söker, exempelvis vandringsleder, särskilda naturtyper och så vidare.

Årets siffror sticker ut

Enligt friluftsstrategen har aktiviteten i de halländska naturreservaten ökat under flera år. I fjol räknade länsstyrelsen till totalt cirka en miljon besökare.

Siffrorna som varit hittills under 2020 sticker dock ut.

– Under coronatiden och det fina vädret som vi haft har det varit mer besök än vanligt, säger Conradin Weindl och poängterar att länsstyrelsen välkomnar utvecklingen.

– Vår ambition är att sprida ut besöksnäringen lite bättre eftersom vi tror att det blir en bättre upplevelse för alla. Vi vill absolut inte avråda någon från att ta sig ut i reservaten. Tänk bara på att hålla avståndet till varandra även ute i naturen.

Fler nyheter om Halland hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!