Maria Löfgren, biträdande smittskyddsläkare, ser att smittspridningen ökar i Halland och ber hallänningarna att inte slappna av och börja tumma på de restriktioner som finns. I det ingår att absolut inte resa om man känner sig sjuk.
Maria Löfgren, biträdande smittskyddsläkare, ser att smittspridningen ökar i Halland och ber hallänningarna att inte slappna av och börja tumma på de restriktioner som finns. I det ingår att absolut inte resa om man känner sig sjuk. Bild: Region Halland

Ökad smittspridning i Halland oroar

Antalet konstaterade fall av covid-19 i Halland fortsätter att stiga och tolkas som en ökad smittspridning.
– Det är oroande. Några regioner ser nu även ett ökat behov av sjukhusvård och vi vill inte hamna där igen, säger Maria Löfgren, biträdande smittskyddsläkare.

ANNONS
|

Förra veckan konstaterades 145 personer vara smittade av coronaviruset, vilket kan jämföras med 107 veckan dessförinnan. Antalet i sig säger inte så mycket, eftersom det är kopplat till hur många som testar sig, men den senaste månaden har andelen som får ett positivt provsvar sakta ökat, från 1,3 procent till 3,0 procent.

– Ett tag låg ökningen bland yngre i åldern 20-29 år, men nu ser vi samma utveckling i hela vuxengruppen mellan 20 och 60 år. Det verkar som vi fått en ökad smittspridning och vi vill definitivt inte att den ska nå de åldersgrupper som riskerar att bli svårt sjuka, säger Maria Löfgren.

ANNONS
Diagrammet visar antal smittade utifrån åldersgrupp den senaste månaden. Observera att den mörkblå stapeln (vecka 41) bara omfattar måndag och tisdag i denna vecka.
Diagrammet visar antal smittade utifrån åldersgrupp den senaste månaden. Observera att den mörkblå stapeln (vecka 41) bara omfattar måndag och tisdag i denna vecka. Bild: Region Halland

Viktigt att inte resa med symptom

Under måndagen och tisdagen i denna vecka upptäcktes ytterligare 71 fall i Halland, varav fyra uppges vara smittade utomlands. Maria Löfgren ser anledning att påminna om att det gäller att tänka till innan man ger sig ut på en resa.

– När vi smittspårat så har det framkommit att det finns personer som rest hem fast att de känt symptom. Det är naturligtvis helt oacceptabelt att man sätter sig på ett flyg eller tåg med symptom. Innan man reser så måste man planera för hur man ska agera om man blir sjuk, säger hon.

Över huvud taget menar Maria Löfgren att det nu gäller att inte slappna av och börja tumma på de restriktioner som finns:

– Samma råd gäller som tidigare. Inte minst är det viktigt att stanna hemma vid minsta symtom och att testa sig.

Få har utvecklat antikroppar

Sedan 1 oktober har ju hallänningarna även möjlighet att göra ett antikroppstest, som visar om man redan haft covid-19 och därmed fått immunitet mot smitta. Testet var tidigare bara tillgängligt för vård- och omsorgspersonal.

Av de drygt 9 800 personer som hittills gjort provet är det bara 6,4 procent som visat sig ha antikroppar mot viruset. Under vecka 40 sjönk andelen positiva svar till 4,6 procent.

ANNONS

Läs mer: Gott om lediga tider för antikroppstester

Om man vill att fler ska bli immuna mot coronaviruset - finns det då något positivt med en ökad smittspridning i de åldersgrupper som inte blir så svårt sjuka?

– Jag kan förstå tanken, men det är alldeles för riskabelt. Risken är för stor att smittan sprids till de som är känsliga och riskerar att bli svårt sjuka, säger Maria Löfgren.

De blå staplarna visar antal coronatester som tagits i Halland per vecka och den orangea kurvan andelen positiva falla. Under våren fick upp mot 15 procent ett positivt provsvar. Nu ligger andelen runt 3 procent, men har ökat något de senaste veckorna.
De blå staplarna visar antal coronatester som tagits i Halland per vecka och den orangea kurvan andelen positiva falla. Under våren fick upp mot 15 procent ett positivt provsvar. Nu ligger andelen runt 3 procent, men har ökat något de senaste veckorna. Bild: Region Halland

Förra veckan avled ytterligare en person med coronasmitta och antalet dödsfall är nu uppe i 88. Fyra personer vårdades på onsdagen på sjukhus för covid-19, varav en på IVA.

ANNONS