Halland sticker ut på ett positivt sätt i Synskadades riksförbunds granskning av ögonsjukvården. ”Det är skönt att konstatera att vår region tycker ögonsjukvården är så viktig att man gör insatser för att hålla köerna nere”, säger Niklas Mattsson, ordföranden i SRF i Halland.
Halland sticker ut på ett positivt sätt i Synskadades riksförbunds granskning av ögonsjukvården. ”Det är skönt att konstatera att vår region tycker ögonsjukvården är så viktig att man gör insatser för att hålla köerna nere”, säger Niklas Mattsson, ordföranden i SRF i Halland. Bild: Lasse Edwartz och Synskades riksförbund

Ögonsjukvården i Halland får beröm

Köerna till ögonsjukvården blir allt längre, konstaterar Synskadades riksförbund, SRF, i en granskning. Men Halland går mot strömmen och får toppbetyg av förbundet.

ANNONS
|

– Det är skönt att konstatera att vår region tycker ögonsjukvården är så viktig att man gör insatser för att hålla köerna nere, säger Niklas Mattsson, ordföranden i SRF i Halland.

Förbundet har för fjärde gången sedan 2013 granskat de siffror som redovisas i databasen Väntetider i vården och satt betyget 1 till 5 utifrån hur länge man får vänta på ett första besök, på gråstarrsoperation och på åtgärd inom övrig ögonvård.

I årets granskning får Halland slutbetyget 4,3, vilket är en bra bit över tvåorna Kronoberg och Stockholm (3,7). Hela åtta regioner får ett snittbetyg under 2,0.

Regionen tar hjälp av privat vård

– Halland har ju en förstärkt vårdgaranti och lovar vård inom 60 dagar i stället för 90. För att klara det så tar vi hjälp av privata vårdgivare, som regionen har avtal med, säger Minna Idoffsson, verksamhetschef för ögonkliniken på Hallands sjukhus.

ANNONS

Niklas Mattsson tror detta är en del av förklaringen till Hallands goda resultat:

– Det finns hjälp att få från privata vårdgivare och i Halland väljer man att ta den. Det är jättebra.

I och med att både besök och operationer skjutits fram under coronapandemin har även Hallands väntetider nu blivit längre. Minna Idoffsson hyser dock hopp om att man ska kunna beta av köerna.

– Det vi inte själva hinner får vi ta hjälp med, säger hon.

Riskfyllt att vänta för länge

Rapporten från Synskadades riksförbund är annars ganska dyster läsning. Där konstateras att väntetiderna till ögonsjukvård blivit allt längre i flera regioner, vilket i sin tur innebär risk för synförsämring eller rent av synförlust hos patienterna.

– Min bild är att ögonsjukvården inte prioriteras. Ögonsjukdomar drabbar många, men de flesta är äldre när de får problem och orkar kanske inte strida, säger Niklas Mattsson.

ANNONS