Grundaren. Varbergsbon Rickard Eriksson, som grundade Lunarstorm och sambon Mikaela Rudolfsson befinner sig just nu i Fuengirola på spanska solkusten. Han tycker att det är kul att hans sajt nu återuppstått och berättar med viss nostalgi själv hur allting startade.
Grundaren. Varbergsbon Rickard Eriksson, som grundade Lunarstorm och sambon Mikaela Rudolfsson befinner sig just nu i Fuengirola på spanska solkusten. Han tycker att det är kul att hans sajt nu återuppstått och berättar med viss nostalgi själv hur allting startade.

Återuppstånden sajt väcker nostalgivibbar

Det nya året har just grytt när dess första populärkulturella svallvåg rullar in. Lunarstorm har återfötts. Och en generation som fick sin introduktion till internet via webbcommunityt fick något nostalgiskt i blicken.

ANNONS
|

Lunarstorm är tillbaka online. Kanske inte ”på riktigt” men i alla fall i en nostalgiversion som har lagts upp av en grupp gamla medlemmar.

– Det är en kul liten tribute, säger varbergaren Rickard Eriksson som grundade Lunarstorm och dess föregångare Stajlplejs, men som inte själv är inblandad i nostalgiversionen som nu ligger ute.

Återuppståndelsen har väckt stor uppmärksamhet och en lång rad medier har plockat upp nyheten. Kvällstidningarna, Nöjesguiden och Sundsvalls Tidning har skrivit om det och Rickard Eriksson har blivit intervjuad i P3.

– Det verkar slå an en riktigt nostalgisk sträng. Jag tror att de har haft ett rätt högt besökstryck på sajten också, att folk velat gå in och registrera sina gamla användarnamn innan någon annan gör det.

ANNONS

Hur känns det att ha skapat något som nu har blivit nostalgi för så många människor?

– Det är ganska häftigt. Ungefär två miljoner svenskar har vuxit upp med Lunarstorm. Det har varit det huvudsakliga internet för många, ungefär som Facebook är i dag. Många har haft glädjeämnen och sorger där, träffat den söta tjejen eller snygga grabben eller funnit vänskap. Det har varit kul att följa.

– Det var ingen dejtingsajt men en undersökning vi gjorde för några år sedan visade att ungefär 5 000 par har gift sig tack vare Lunarstorm och knappt 5 000 barn har blivit till.

Vägen mot det sociala nätverket började med BBS:er - ett slags knutpunkter för datorer som man ringde upp till via modem och telefonlinjen - i slutet på 80-talet. Det var inte så mycket tekniken i sig som intresserade honom utan vad man kunde göra med den - tanken på att det satt en människa bakom varje dator. 1996, när han gjorde lumpen kom han, via stadsbibliotekets datorer, i kontakt med internet.

– Internet var fruktansvärt tråkigt på den tiden, men det fanns möjligheter, man kunde kommunicera. Men det behövdes ett krångligt program för att skicka e-post, ett annat för att diskutera på forumet usenet och ett tredje för att chatta på irc. Det var fortfarande datornördarna som hade kunskapsgreppet och var kungar.

ANNONS

– Då tänkte jag: Tänk om man kunde ge det här till resten av grabbarna och - framförallt - tjejerna som då inte fanns där över huvud taget. Det var egentligen det som Lunarstorm var, det folkliga verktyget utan några som helst datoruttryck eller förkortningar.

2002 tilldelades Rickard Stora Internetpriset för Lunarstorm.

– Vi var nominerade tillsammans med hem-pc-reformen som betytt oerhört mycket för Sverige - den har ju placerat pc-datorer i varenda hushåll nästan. Men vi vann med motiveringen att Lunarstorm har tvingat Sveriges kvinnor att ta sig över ett antal trösklar och lära sig om it.

För några år sedan lämnade Rickard Varberg för Motala. I dag jobbar han med ett startup-företag som heter Splitfly.com och som sysslar med något som ska förädla tv-upplevelsen, exakt vad kan han inte berätta än. Men han har inte släppt sociala medier helt.

– Jag kör mycket expertutbildningar inom sociala medier för stora företag. Mitt intresse för det finns ju kvar. Jag är väl en av de mest inbitna sociala medieanvändarna över huvud taget. Men i dag hänger jag ju inte på Lunarstorm utan på Facebook.

1988: Det svenska högskolenätverket SUNET ansluts via Nordunet till Princeton och därmed får det flesta universitets- och högskolestudenter tillgång till internet.

1989: Rickard Eriksson startar sin första BBS, ett slags elektronisk anslagstavla som kan beskrivas som en föregångare till webbcommunities.

1996: Rickard startar det första nordiska webbcommunityt: Stajl Plejs.

2000: Stajl Plejs byter namn till Lunarstorm vid millenieskiftet. Namnet kommer från Rickards flickväns användarnamn på Stajl Plejs.

2001: Lunarstorm blir uppslagsord i Nationalencyklopedin och frågekategori i Jeopardy.

2002: Lunarworks som driver Lunarstorm tilldelas Stora Internetpriset. Lunarstorm hade då 1,2 miljoner medlemmar.

2003: Facebook föds.

2006: Rickard säljer Lunarstorm.

2010: Lunarstorm görs - och döps om - till LS8.

2011: Nyheter 24-gruppen köper företaget i juni och lägger ned det i oktober.

2016: Lunarstorm återföds i en nostalgiversion skapad av gamla medlemmar.

ANNONS