SMHI går redan på fredagen ut och säger att det finns en risk för att det blir en klass 2-varning för stormbyar i Halland under söndagen. Om prognosen stämmer drar årets första storm in över Halland på söndagsförmiddagen.
SMHI går redan på fredagen ut och säger att det finns en risk för att det blir en klass 2-varning för stormbyar i Halland under söndagen. Om prognosen stämmer drar årets första storm in över Halland på söndagsförmiddagen. Bild: Johan Nilsson/TT/arkiv

Årets första storm på väg – tåg ställs in

Vindbyar på upp emot 25 meter per sekund med ihållande regn. Prognosen för söndagsdygnet i Halland ser allt annat än bra ut. Om prognosen håller i sig kommer SMHI gå ut med en klass 2-varning för hårda vindar i Halland. Trafikverket har dessutom ställt in tåg på sträckan Varberg-Borås och Halmstad-Värnamo.

ANNONS
|

I så fall innebär det att årets första storm kommer att slå mot Halland under söndagsförmiddagen. Ett djupt lågtryck är på väg över Atlanten och in över Sverige vilket för med sig kraftiga vindbyar på 25 meter per sekund.

– Vi går ut med att det finns en risk för hårda vindbyar över ert område redan nu för att ge folk en möjlighet att förbereda sig. Och det gör vi för att om prognosen för de här hårda vindbyarna håller i sig så kommer det att övergå i en klass 2-varning inom den närmaste tiden, säger Alexandra Ohlsson, meteorolog på SMHI.

ANNONS

En klass 2-varning innebär en risk för stora materiella skador och kan även innebära fara för allmänheten. Folk uppmanas därför att noga uppdatera sig om väderläget under helgen.

– Det kan komma att bli väldigt besvärligt och kan faktiskt vara en fara för allmänheten. Det kan handla om lösa föremål som flyger runt, mindre träd kan falla över vägarna och det skulle även kunna innebära problem med saker som el och telefoni, säger Alexandra Ohlsson.

De kraftiga vindarna väntas dra in över Halland under söndagsförmiddagen och därefter hålla i sig hela vägen in till måndagen.

– Vi har alltså ingen varning utfärdad ännu men vi går reda nu ut med att det finns en risk för att det blir så. För att risken kan omvandlas till en klass 2-varning och för att ge berörda aktörer en chans att då sätta in rätt åtgärder, säger Alexandra Ohlsson.

Som en följd av prognosen har Trafikverket beslutat sig för att ställa in samtliga tåg på sträckan Varberg-Borås från klockan 12 på söndag. Spåret kommer vara öppnas igen efter klockan 14 på måndag. Det kan dock ändras beroende på hur väderläget utvecklar sig.

Från klockan 18.00 på söndagskvällen till klockan 12.00 på måndagen stängs även sträckan Halmstad-Värnamo av.

ANNONS

Ingen vinter i sikte

Som det ser ut i nuläget väntas stormbyarna dra in över Storbritannien och sedan Danmark innan de når Sverige. Vad den eventuella stormen kan komma att döpas till beror på var den träffar först. Då det är första landet som drabbas som brukar döpa stormarna.

– Hela Halland kommer att märka av de kraftiga vindarna och dessutom kommer de i kombination med kraftigt regn. Så vi uppmanar folk att hålla sig uppdaterade kring väderläget under helgen. Den kraftigaste vinden kommer vi att ha under söndagskvällen och natten mot måndag. Sedan kommer man såklart att märka av kraftig vind även på måndagen men då väntas den ha avtagit en aning.

Annars väntas fredag och lördag bjuda på varierande molnighet med en chans till sol under lördagen. Temperaturen väntas ligga på mellan 4 och 7 grader både på dagen och natten.

– Om jag tittar en bit in i nästa vecka så ser det inte ut som att vi har någon vinter i prognosen just nu, säger Alexandra Ohlsson.

ANNONS