Sjukhuschef Carolina Samuelsson och Region Hallands HR-direktör Cristine Karlsson delar bilden av att Halland ännu inte behöver ansöka om att få aktivera Krislägesavtalet, såsom bland annat grannregionerna Skåne och Västra Götaland nu gjort.
Sjukhuschef Carolina Samuelsson och Region Hallands HR-direktör Cristine Karlsson delar bilden av att Halland ännu inte behöver ansöka om att få aktivera Krislägesavtalet, såsom bland annat grannregionerna Skåne och Västra Götaland nu gjort. Bild: Region Halland

Ännu inte aktuellt att aktivera krislägesavtalet i Halland

Fyra av landets regioner har nu ansökt om att få aktivera det så kallade krislägesavtalet, som innebär att vårdpersonal får jobba mer än vad arbetstidslagen normalt tillåter, men också får betydligt mer betalt.
– Vi är inte där ännu, säger Cristine Karlsson, Region Hallands HR-direktör.

ANNONS
|

Som HP rapporterat om i flera artiklar så prövas nu den halländska sjukvården hårt av coronapandemin och ingen ljusning är i sikte. På tisdagen vårdades 45 personer för covid -19 på sjukhusen, varav nio på intensivvårdsavdelningen.

För att klara den ökade belastningen lånas personal från andra avdelningar och medarbetare kallas tillbaka från semesterledighet.

– Krislägesavtalet är ett alternativ, men en sista utväg. De regioner som nu aktiverar avtalet har haft en längre period av uttömda resurser än Halland. Min bedömning är att det åtminstone inte är aktuellt den närmaste veckan, säger sjukhuschef Carolina Samuelsson.

En nödlösning för arbetsgivarna

Krislägesavtalet är ett kollektivavtal, som tagits fram av Sveriges kommuner och regioner (SKR) och ett antal fackförbund, som en nödlösning för arbetsgivare i händelse av kris. Avtalet kom till redan i juni 2019, det vill säga innan coronapandemin, men användes första gången i våras i Stockholms intensivvård. Sedan mars 2020 har även Vårdförbundet skrivit under avtalet.

ANNONS

Om avtalet aktiveras så ersätter det alla andra kollektivavtal och enskilda överenskommelser vad gäller arbetstid och ersättningar. Kortfattat innebär det att personalen får jobba mer än vad arbetstidslagen normalt tillåter, men då också får betydligt mer betalt.

Den nya ”normalarbetstiden” blir 48 timmar och utöver vanlig lön betalas en krisersättning på 120 procent av lönen per timme. Behöver arbetstiden utökas ytterligare höjs den extra ersättningen till 150 procent av lönen.

Halland inte där ännu

Tre regioner – Stockholms, Västra Götalands och Gävleborgs – fick på lillejulafton klartecken för att aktivera avtalet och på tisdagen ansökte även Region Skåne. SKR uppger att man har dygnet runt-beredskap för att kunna ta emot fler ansökningar från regioner och kommuner.

Men Region Hallands HR-direktör Cristine Karlsson delar sjukhuschefens bild att det ännu inte är aktuellt med en ansökan från Halland.

– Innan krislägesavtalet kan aktiveras måste att alla möjligheter som finns i befintliga kollektivavtal ha uttömts. Det handlar exempelvis om att beordra övertid, återkalla semestrar, erbjuda deltidsanställda att gå upp till heltid och att anlita bemanningspersonal. Även om vi ser en hård belastning på delar av vården, så är vi inte där ännu, säger hon.

ANNONS