Genom att erbjuda särskilda dagar för äldre kvinnor hoppas Region Halland att fler ska våga komma på sitt screeningbesök, samtidigt som man minskar risken för smittspridning.
Genom att erbjuda särskilda dagar för äldre kvinnor hoppas Region Halland att fler ska våga komma på sitt screeningbesök, samtidigt som man minskar risken för smittspridning. Bild: Christine Olsson/TT

Äldre kvinnor erbjuds trygg mammografi

Under coronapandemins inledning valde både mammografin och cellprovtagningen i Halland att ta en paus. När verksamheten nu är igång igen erbjuds kvinnor över 70 år särskilda dagar för att röntga brösten.

ANNONS
|

– Vi vet att smittspridningen är låg i denna åldersgrupp och därmed minimeras risken för att smittas i samband med screeningbesöket hos oss. Det är viktigt att kvinnorna kommer på sin hälsoundersökning och att de kan känna trygghet under sitt besök, säger Inger Hallin, verksamhetschef på Röntgen Halland.

Mammografiundersökningar görs för att på ett tidigt stadium upptäcka bröstcancer och normalt kallas varje vecka cirka 1 000 halländska kvinnor till en röntgenundersökning.

Vill erbjuda trygga besök

När coronapandemin slog till i våras kallades inte friska kvinnor i riskgruppen 70-plus, enligt rekommendationer från Folkhälsomyndigheten. Men Region Halland noterade även att en del kvinnor valde att avvakta med sitt besök.

ANNONS

Under hösten väljer nu mammografimottagningarna i Halland att avsätta särskilda dagar då endast kvinnor som är över 70 år kallas till screening, så att de kan känna sig trygga vid sitt besök.

– Vi vill uppmana dem som kallas att komma på sin bokade tid, eller via telefon boka om till en annan särskilt avsatt dag, säger Inger Hallin.

Läs även: Pausad cancerscreening ska tas igen i höst

ANNONS