Glöm klädkoder - lättklätt accepteras

Sommar och varmt väder innebär killar i bara överkroppar och tjejer i bikini. Men hur lättklädd får du egentligen vara i Halmstad?

ANNONS
|

I den kroatiska kuststaden Dubrovnik kryllar det av turister efter tv-serien Game of Thrones.

Sedan en tid tillbaka har staden haft problem med att turisterna är lättklädda i centrum. Därför införs nu en klädkod som förbjuder män i bar överkropp och kvinnor i bikiniöverdel att vistas i stadskärnan.

De som trots förbudet visar för mycket hud får räkna med böter på 1 250 kronor.

Halmstad har också många turister under sommaren, framförallt Tylösand. Varma dagar på stranden innebär badkläder och alla tar inte på sig ett linne eller t-shirt när de lämnar stranden för en lunch eller middag.

Paul Lundin som är ägare av Restaurang Salt, som ligger precis intill stranden på Tylösand, har aldrig upplevt några problem med lättklädda personer.

ANNONS

– Vi har inga problem alls med det, vi lever 2016 och inte på stenåldern. Flera kommer hit kommer direkt från stranden och alla är välkomna precis som de är, säger Paul Lundin, ägare av Restaurang Salt.

Även inne i centrala Halmstad accepteras bara överkroppar och badkläder på många håll. Lars Fagerberg, säljare på Systembolaget i centrum, berättar att folk sällan kommer in lättklädda, men att det händer.

– Tjejer i bikini har jag nog aldrig sett här inne, det var många år sedan. Det händer väl att killar kommer in i bar överkropp, det är nästan bara killar som kommer in lättklädda, men vanligt är det inte.

Han menar dock att det inte alls stör och att det är något som aldrig har varit aktuellt att diskutera.

Men en plats i centrala Halmstad, där man kan tycka att det är mindre lämpligt att gå in lättklädd, är på är banken.

– Jag har inte upplevt det. Jag tror att folk har sunt förnuft och klär sig efter situation, sägerCarl Sande som är affärsområdeschef för privat på Länsförsäkring bank i Halmstad.

Om någon hade kommit in i badkläder menar dock Carl Sande att de självklart hade fått hjälp med sitt ärende ändå.

ANNONS

– Eftersom att det aldrig har inträffat har jag inte funderat över det heller, säger han.

Men en person som absolut inte tycker det är okej att visa för mycket hud i stadsmiljö ärDagens Nyheters välkända folkvettsexpert Magdalena Ribbing. Hon menar att en mer eller mindre oklädd överkropp och korta shorts hör hemma vid exempelvis trädgårdsarbete eller på stranden.

I sin ettiketspalt i Dagens Nyheter skriver hon:

"Gärna shorts, men inte de mycket korta sådana i stan, butiken, museet, på konserten, bio, allmänna transportmedel och andra ställen där man inte enbart möter sina närmaste. Där har en vettig person knälånga shorts och är relativt påklädd på överkroppen."

Inte ens sommarvärmen är enligt Magdalena Ribbing en godkänd anledning att gå lättklädd i stan.

ANNONS