Fp vill ha slutna bolag

ANNONS
|

I en insändare 24/8 skriver Bengt Eliasson om en fp-motion i landstinget. Man föreslår att bolagsstämmor i offentligt ägda bolag ska vara öppna. Med detta vill han slå fast att folkpartiet är för öppenhet och delaktighet.

Eliasson har fel på denna punkt. När det verkligen gäller är folkpartiet för slutenhet och mot delaktighet vad gäller kommunala bolag. Kommunallagen säger att beslut i bolagen av principiell betydelse eller annars stor vikt skall underställas fullmäktige. I Halmstad har allianspartierna med knapp majoritet drivit igenom ägardirektiv som inskränker detta. Fullmäktige behöver endast informeras om stora investeringar. Hela HFAB skulle kunna försäljas med ett klubbslag vid ett slutet bolagsstyrelsemöte. Socialdemokrater har överklagat dessa egendomliga ägardirektiv.

ANNONS

Det har även visat sig att kravet på information till fullmäktige kan tänjas betydligt. Vi debatterar fn en förmodligen tokig kvartsmiljardinvestering som i strid mot Energiplanen genomförs av HEM och där undertecknad måst ställa allmänhetens fråga för att fullmäktige skulle få reda på investeringens storlek. I efterhand. Ett ärende som nu måste få en grundlig granskning.

Slutenheten vid hanteringen av denna fråga kritiserades av Bruno Toftgård (mp) och Benkt Högstedt (s) vid en interpellationsdebatt i april. Folkpartiets gruppledare Bertil Nilsson valde då att försvara den handläggning som var både sluten och papperslöst hemlig.

Vi är många som är för demokratin och det öppna samhället, men i dessa frågor för vi nog söka stöd på andra håll än hos folkpartiet. Vackra motioner harmonierar inte med det konkreta handlandet.

ANNONS