Fler ansöker om serveringstillstånd

Allt fler restaurang- och kaféägare vill ha serveringstillstånd i Halmstad, det visar nya siffror från Folkhälsomyndigheten.

ANNONS
|

– Konkurrensen har blivit vassare. Fler restauranger och kaféer vill ha tillstånd att servera alkohol i Halmstad, säger Lennart Engman, alkoholhandläggare på kommunen.

I dagsläget finns 145 serveringstillstånd i kommunen och vid årsskiftet 2013 fanns enbart 127, en ökning med nästan 20 tillstånd på bara tre år.

– Växjö som är en ganska jämnstor stad till invånarantalet har 101 serveringstillstånd i dag. Eftersom Halmstad är en utpräglad sommarstad med mycket turism blir det också många tillstånd, säger Lennart Engman.

Tillfälliga serveringstillstånd, som enbart varar under några veckors tid är dock inte med i statistiken. Exempelvis de som har fått tillstånd vid speciella evenemang.

ANNONS

– Sifforna gäller de som har ett stadigvarande serveringstillstånd under hela året. De tillfälliga serveringstillstånden finns inte med i statistiken, exempelvis sådana som vid Hamnfesten i Grötvik, säger Lennart Engman.

För att få serveringstillstånd krävs ett matkrav - att stället som har tillståndet serverar tillagad mat.

– Allt fler kaféer nischar in sig på det, att även servera tillagad mat för att kunna servera alkohol, säger han.

För att få tillstånd för att servera alkohol på uteserveringar krävs att det finns en avgränsad eller avskärmad serveringsyta.

– Men det måste först och främst vara ett serveringstillstånd i botten för de som vill få tillstånd för uteserveringar, säger Lennart Engman.

ANNONS