Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Fikatips-Hishults Conditori och Café

Där kommer de som ska ha mandelkransar! Hur var det nu, tycker ni om dem litta hårt bakta?”

Marianne Olsson stoppar vant ett par vetebrödskransar i en papperspåse bakom glasdisken i sitt konditori.

På Hishults Conditori och Café har det mesta åtminstone 50 år på nacken. Kaksortimentet, inredningen, hela konceptet.

– Vi har slutat att förnya oss, säger den lätt mjölpudrade Reimer Olsson, när han har tagit den branta källartrappan upp från bageriet för att berätta om yrket och rörelsen som har varit hans liv.

Den 15 mars 1933 startade mamma Ebba och hennes syster Judith ett konditori i gamla skrädderiet och telefonstationen mitt i Hishult. Året därpå kom Reimers far Arnold in i bilden och 1943 föddes Reimer. Sedan dess har han blivit i konditoriet, förutom det halvår han var borta hemifrån och gick lärling i Halmstad. I år har han bakat bullar och kakor i 53 år.

Marianne arbetade på gästgiveriet när hon och Reimer fann varandra. Då bytte hon arbetsplats till kaféet och sedan dess har hon skött snacket och kunderna.

Det har varit ett hårt slit och förtjänsten har inte alltid varit så god.

– Man får inte ge upp i första taget. I en sådan här liten by bakar folk själva. Och så har vi varit för billiga. Idag kan man få kaffe och kakor lite varstans. På bensinmackar och överallt, säger Marianne och fortsätter:

– Men många tycker att det är roligt och värdesätter att vi har bevarat det gamla.

Det hon och Reimer är mest stolta över är dock att de tidigt tog itu med rökarna.

– Vi har varit rökfria längre än någon annan. Redan i början av 80-talet satte jag upp en skylt med texten ”Tack för att ni inte röker”. Sen tog vi bort askkopparna. Det slog igenom till sist, säger Reimer och visar stolt på diplomet över sitt rökfria kafé, som hänger inramat på väggen.

Den som vill uppleva atmosfären i ett kafé, som det såg ut i mitten av förra seklet, får passa på (utom på måndagar och tisdagar, då är det stängt).

Den dagen Marianne och Reimer drar sig tillbaka är det slut.

– Allt i huset är gammalt. Ugnen har varit med sedan konditoriet startade. Men så länge kroppen och maskinerna håller så fortsätter vi, säger Marianne.

Till glädje för oss, som har vår håg till syltpolynéer, vaniljhjärtan och josefänger och som inte bryr oss ett dugg om att det inte står en espressomaskin på bänken bakom disken.

Vägbeskrivning: Fiket ligger på Markarydsvägen mitt i Hishult, snett emot Sparbanken Boken.