Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Fikatips-Freadals trädgårdscafé

När Tina och Belman Hermansson köpte Freadal, en gård med anor från 1800-talet i norra Halland, växte ogräset tätt ända in på ladugårdsväggen. Det fanns ett päronträd och ett äppelträd, men inte mycket mer. I dag, knappt 15 år senare, har makarna skapat en prunkande trädgårdsoas med rabatter, fruktträd och en liten damm omgärdad av blomvass, daggkåpa och näckrosor – och med ett porlande vattenfall i mitten.

Den gamla ladugården tjänar som kafé med gammalt mormorsporslin och fikahörnor i varje bås där kossornas namnskyltar fortfarande hänger kvar uppe vid takbjälkarna. Som fikagäst gör man dock rätt i att pricka in en solig dag med utesittarväder – då gör sig Freadal som allra bäst.

– Om kvällarna kan du flytta runt till olika platser i trädgården, följa kvällssolen och se på när svalorna jagar mygglarver över dammen, säger Tina Hermansson drömmande där hon sitter uppkrupen i en rosenprydd soffa i en liten grillhörna intill ladugården.

Kuckilurestället kallar hon det, en plats för samtal om livets stora och små frågor. Till sällskap har hon Nora Väärle, norska som precis flyttat till Sverige för att ta över Freadal.

– Jag tvingades genomgå en stor hjärtoperation för ett tag sedan och efter det växte beslutet fram att det var dags att lämna över Freadal till någon annan, förklarar Tina, inte helt utan sorg i rösten.

För Nora Väärle är det såklart desto trevligare. Hon ska fortsätta att driva trädgårdscaféet vidare i samma anda, med allt från grillaftnar till söndagsmiddagar, Efter-jobbet på fredagar, bed&breakfast och så kafé förstås.

– Min man är svensk och vi har bott i Norge i 30 år. Nu kände vi att det behövde hända något nytt i livet. Vi har sedan tidigare sommarstuga här i området och så såg vi att trädgårdscaféet var till salu, berättar hon.

Allt på Freadal är en blandning av gammalt, nytt och återanvänt. En uttjänt garderobsdörr med fyra cementblock har byggts om till bord, i en gammal brandsläckare växer det blommor. Faktum är att det växer något nästan precis överallt. Pioner i korgar, rabarber i stora klungor, vildvinsrankor, örtträdgårdar, fruktträd. Ett trädgårdskafé i ordets rätta bemärkelse.

Vägbeskrivning: Freadals trädgårdscafé ligger mellan Åsa och Frillesås. Ta av från E 6 och kör gamla E 6. Ta av mot Landa kyrka och sedan till höger. Sväng vänster vid Näsbergsvägen, där det står skyltat mot trädgårdscaféet. Efter åkern på höger sida ligger Freadal.