Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Fikatips-Äppelgården i Slöinge

Äppelgården i Slöinge är lika mycket en kulturgärning som ett trädgårdskafé.

På 1930-talet sådde Erik Sigrid Johansson äppelkärnor på Vårbacka, som stället kallas, och ympade sedan på dessa grundstammar. Med glädje och flit skapade han en mönsterträdgård med nästan 500 fruktträd.

När Jan och Gunvi Olsson och deras familj tog över den gamla äppelodlingen hade den legat i träda under många år. Ogräset växte så högt mellan träden att stammarna inte syntes. Om höstarna fick Lobo-äpplen och James Grieve, spartaner och Ingrid Marie dunsa till marken utan att någon tog vara på dem.

Det var för sorgligt, tyckte Jan.

Han och hustrun Gunvi hade drivit kafé i Göteborg på 1980-talet, så det var kanske inte så underligt att de började tänka i de banorna när de funderade ut vad man kunde göra av stället. De röjde och röjde och röjde. Jan gick en kurs i ympning och beskärning och för två år sedan kunde han och Gunvi öppna caféet, som ligger mitt bland de numera 225 knotiga äppelträden.

En gång i veckan kör Jan sin åkgräsklippare över den ett hektar stora gräsmattan. I oktober är det skörd. Då samlas släkt och vänner och plockar äpplen. De som inte har sålts till jul gör Gunvi och Jan must av.

De mustar även åt kunder, som kommer med äpplen från sina trädgårdar. Dessutom tillverkas det vinäger, chutney och marmelader på Vårbacka. Samt, förstås, äppelpaj till trädgårdskaféet.

Vägbeskrivning: Tag av Slöingeavfarten från E 6. Innan du kommer fram till Hallands djursjukhus och Siaglass, sväng höger och direkt vänster. Efter Siaglass anläggning sväng höger in på Gamla Landsvägen och kör tills du kommer till äppelodlingen.