Fel om HFAB-pengarna

Kenneth Höjman skriver så här i HP 4 dec: ”De kommunala bolagen skickar in sin vinst till moderbolaget Halmstads Rådhus AB och man drar av 28 procent i skatt och skickar resten av vinsten tillbaka till bolagen.”

ANNONS
|

Detta är dessvärre inte korrekt. Det är endast för HFAB detta gäller. Andra bolag med vinst skickar denna till Rådhusbolaget, men får ingenting tillbaka. Detta står att läsa i Rådhusbolagets årsredovisning på sid 13. HEM betalade på detta sätt in 50,9 miljoner under 2007. Till stor del kommer dessa pengar från fjärrvärmerörelsen. Att detta bromsar den miljövänliga fjärrvärmens utbyggnad är en sak. Den klassorättvisa som blir följden är en annan. En hyresgäst på Andersberg, där alla har fjärrvärme, betalar således mer till den kommunala verksamheten än en villaägare i Frösakull om de både skulle ha samma inkomster.

Så visst har koncernbildningen i Halmstad medfört att hyresgäster i centralorten fått en extra pålaga. Det är dock dolt i de energiräkningar som går till HFAB och betalas av dess hyresgäster. Det socialdemokratiska kommunalpolitiska programmet talar om fjärrvärme till självkostnadspris, en fråga att driva hårt. Det leder till bättre miljö och fler jobb, men också till ekonomisk rättvisa.

ANNONS
ANNONS