Fastighetsägarnas Arbin missriktar energin

ANNONS
|

När tjuven som springer före polisen ropar "Ta fast tjuven" så skaffar han sig en liten galgenfrist. Detta gamla citat av Gunnar E Sträng är det första jag tänker på när jag läser Per Arbins insändare 16/3.

Arbin påstår nämligen att jag i repliker till honom hävdat att fjärrvärmen är billig, men nu ändrat uppfattning. Jag är nog inte ensam om att häpna. I flera års tid har jag i olika sammanhang drivit linjen att energiverksamheten ska drivas effektivt, att fjärrvärmeavgifterna inte ska subventionera annat och att taxorna därmed blir så låga som möjligt. Det gynnar Halmstadborna genom bättre miljö och bättre ekonomi. Principen finns för övrigt inskriven i det kommunala s-programmet för den just inledda mandatperioden.

ANNONS

Den självkostnadsbaserade taxan stimulerar nätets utbyggnad, vilket ger fler del i fjärrvärmen och bättre ekonomi för fler. Så bygger vi ett ekonomiskt och ekologiskt uthålligt Halmstad steg för steg, långsiktigt och stabilt.

Arbin har hela tiden hävdat att marknadspris ska tillämpas. Det innebär att när priset på el, olja och annan energi höjs och skapar ökad efterfrågan på fjärrvärme, kan denna höjas i motsvarande grad och ett extra överskott skapas i verksamheten. Styr företagsekonomiska motiv verksamheten blir utbyggnad därtill av mindre intresse.

Det är för mig obegripligt att en partsföreträdare för fastighetsägarna så envist hävdar att medlemmarna ska betala ett onödigt högt pris (marknadspris) för sin uppvärmning. Tack vare att fjärrvärmen i Halmstad är kommunägd kan vi slippa betala överpriser. Verksamheten ska drivas med medborgarnytta som utgångspunkt till nytta för fastighetsägare, hyresgäster och användare av Halmstads luft. Välkommen i den kampen!

ANNONS