Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Får gift spridas i skogen?

Efter denna outhärdligt långa kalla och snörika vinter – hur kan någon vara så idiotiskt dum att den förstör de första färgglada blommor som tittar fram i rabatterna?!
Vårmarodörer. Barnen på Bergsgårds förskola möttes i går morse av en ledsam syn. Krokusarna och snödropparna som växt utanför skolan var uppdragna ur jorden, trampade på och slängda runtomkring.

Via sin "fröken" Mona Persson vill de skicka en arg hälsning till den eller de som orsakat förstörelsen:

"Till dom dumma som tog sönder våra krokusar och snödroppar på Bergsgårds förskola: Ni ska skämmas jättemycket som hade sönder och kastade våra fina blommor!"

Barnen går på avdelning ett och är mellan fyra och sex år gamla.

Jourhavande kan inte annat än att hålla med.

Bekämpningskoll. Det har skrivits en hel del om skogsföretagens planer på att använda kemiska bekämpningsmedel på det timmer som ligger upplagt efter stormen Gudrun.

Gunilla Ericson i Frösakull är förvånad över att inte fler människor reagerar på detta.

– Det är obegripligt att inte miljö- och hälsoskyddskontoret ingriper. Man måste väl ha tillstånd för att använda sådana medel, tycker hon.

Miljöskyddsinspektör Arne Hansson förklarar hur miljö- och hälsoskyddsförvaltningen i Halmstad hanterar den här frågan.

– Sydved har anmält till oss var timmerupplagen finns och att man ska använda kemiska bekämpningsmedel. Detta trots att det inte finns allmän tillståndsplikt för detta.

– Medlet som ska användas är godkänt för detta användningsområde och därför kan inte vi förbjuda det utan bara se till att det används på en plats där miljön inte skadas.

– Sydved har förklarat att man ska iaktta ett skyddsavstånd på 60 meter till närmaste bostadsbebyggelse och 12 meter till närmaste vattendrag. Om något timmerupplag ligger inom detta avstånd kommer man inte att använda bekämpningsmedel där.

Arne Hansson förklarar också att hans personal kommer att åka ut och titta på upplagen så att förhållandena är lämpliga för användning av de kemiska medlen.

– Antingen säger vi okej eller så beslutar vi om föreläggande om skyddsåtgärder eller förbud, säger han.

Gömt i snö. Spyfärdig blir Majken Karlsson i Hyltebruk när hon ser allt skräp och skit som ligger i vägkanter och buskar sedan snön har smält.

– Vi var i stan i lördags och det var sopat och fint i centrum, men ute på Eurostop såg det förfärligt ut. När vi åkte hem såg vi till och med stora revben som kråkorna kalasade på i diket vid E 6.

Majken och hennes familj är nyss hemkomna från Egypten som de besökt regelbundet de senaste åren.

– För fem år sen var det skräpigt där, men i år var det renare än i Sverige, säger hon.

Djurplågeri. I en kvällstidning publicerades häromdagen bilder på hundar som satt på ett lastbilsflak. Rubriken var: På väg till grytan.

– Jag blir så upprörd när jag ser hur man behandlar djur i Kina. Det är inte första gången man läser om hur hundar och katter far illa. De flås levande för att man ska göra golfhandskar av skinnet, säger Ulla Lundahl.

Hon har skrivit till jordbruksdepartementet och velat att regeringen ska protestera till kinesiska ambassaden, men inte fått något svar.

– Nu skriver jag igen till regeringen – denna gången till Göran Persson, säger Ulla Lundahl.

Fel svar. Svaret på nätfrågan i gårdagens Hallandsposten var lite förvirrande. Frågan: Gillar du kungen? fick 67 procent nej och 33 procent ja, vilket föranledde Stellan Andersson i Vilshärad att undra vad som hänt med de rojalistiska svenskarna.

– Det måste ju vara tvärtom, tyckte han och har så rätt så.

Här kommer förklaringen: I lördagens tidning svarade läsarna på frågan om de gillar kungen och resultatet blev 63 procent ja och 37 procent nej.

I lördagens tidning var nätfrågan: Är du rädd för att drabbas av tbc? och svaret blev 67 procent nej och 33 procent ja. Olyckligtvis redovisades fel fråga till detta svar, nämligen den om kungen...

Hänger ni med? Jag gör det knappt. Men så var det i alla fall.

Hjärtefråga. En insändarskribent undrar var man kan få tag på en video som visar hur man agerar vid en hjärtinfarkt. Svaret har Lennart Jönsson, ordförande i Hjärt- och lungsjukas lokalförening.

– Vi har filmen. Ring mig på 035-368 57.