En egensinnig fritidsledare fyller 50 år

Livemusik är det bästa som Pierre Rosén vet. Trots det, eller just därför, har han ägnat sitt liv åt att förmedla konsertupplevelser till andra, bland annat som fritidsledare i Halmstad och Varberg. I dag fyller han 50 år och firar även att han lyckats göra över 1 000 arrangemang.

ANNONS
|

– Ingen fritidsgård är den andra lik, säger nuvarande ungdomssamordnaren i Varberg, Pierre Rosén.

Med över 20 år i ”fritidsbranschen” är han att lita på. Trots det är han ingen typisk fritidsledare. Han har anordnat evenemang även på Högskolan, Bastionen och varit scenchef på Sweden Rock. Hans favoritsyssla har dock alltid varit att nå ut till ungdomar genom musiken.

– Min vision av en fritidsgård är att det ska vara mycket dans, mycket kultur och mycket musik. Sedan kryddar jag med lite vanligt häng och idrott på det, precis som vi hade det på Metropol för länge sedan, säger han.

ANNONS

Metropol är lite av hans utopi bland fritidsgårdar. Han minns tiden då han började där som föreståndare 1987.

– Jag växte själv upp på Andersberg så jag hade en känsla för stadsdelen. Metropol var även en rockklubb ibland, den enda i Halmstad på det tiden.

Under sin tid där strävade han efter att få in allt större artister på programmet men projektet som han är mest stolt över är att han var med och startade Metropol innebandyförening.

– Vi gick från division fyra till division ett på tre år. Känslan var att det var ”vi mot hela världen”. Vi fick många att slå in på den rätta vägen genom föreningen.

Hans kärlek till konserter föddes i pojkrummet där Beatles, Elvis, Sweet och Slade dånade från högtalarna. Han var en typisk rockkille som lade mycket pengar på att köpa skivor. Favoritskivan fick han dock från en vän.

– Han var skyldig mig pengar och så fick jag en platta med Thin Lizzy i stället. Sedan var jag fast där. De är mina husgudar.

Efter sju år på Metropol fick han ett erbjudande att ta över Diezel, där han därefter huserade i tolv år.

– När jag tog över där var det ett gammalt disko och replokal. Vi ville dra dit helt nya, lokala band och ge dem en möjlighet. Det var spännande att se deras första stapplande steg.

ANNONS

Han letade artister, ringde, bokade och var en djupt engagerad spindel i nätet för 600 musikarrangemang på Diezel. De bästa är svåra att glömma. Kronan på verket tycker han är Håkan Hellström år 2001.

– Det var helt magiskt, en speciell upplevelse och någonting helt nytt. Efteråt satt vi och snackade. Han är en skön kille och verkar vara så på riktigt.

En annan favorit är Danko Jones, som var förband till The Hellacopters år 2003.

– Danko Jones är det stuket som jag gillar – rak och ösig rock’n’roll. Han har attityd på scen så jag tryckte in honom före The Hellacopters. Ska man framträda efter honom så kan man inte göra dåligt ifrån sig. Banden triggar varandra.

Andra konserter minns han snarare på grund av det som hände bakom scenen.

– Joakim Thåström hade med sig sin gamla mamma. Hon var med och satt i publiken för att se honom live för första gången. Hardcore Superstar hängde efteråt med mig hem och drack whisky.

När han slutade på Diezel jobbade han med annat ett tag och var hemma med yngsta dottern. Förra året blev det dags att återvända till rötterna, inte geografiskt, men yrkesmässigt. Då började han som ungdomssamordnare i Varberg med huvudansvar för Håstens nya ungdomsgård Mittpunkten.

ANNONS

– Där har vi en lokal som vi fyller med aktiviteter. Det är häng och spel och pingis, och det är en fritidsledares roll: att se till att det händer vettiga saker för ungdomar som skolan kanske inte kan erbjuda.

På Mittpunkten vill han ha variation och inte för mycket struktur. Nyligen avslutade han ett samarbete med bröderna Salazar som undervisade i konsten hiphop.

– De kom för en dag och berättade hur man skriver hiphoptexter. De gjorde även en video och rappade, det var rätt coolt.

På gång nu i Varberg är ett filmprojekt då ungdomar ska göra dokumentärfilmer och nästa sommar ska det utvecklas en sommarverksamhet. I övrigt är det viktigt för Pierre att ha örat på marken och känna av trenderna.

– Musik är en rätt bra grej att snacka om. Det finns alltid ett intresse av att sjunga och spela och samtal om musik kommer i gång direkt.

Nu fyller han 50 år men musiken som dånar från högtalarna och alla ungdomars energi har han fortfarande i blodet.

– Jag är kanske en speciell typ av fritidsledare, som har styrt in det på kultur. Men när man jobbar med något som man tycker är kul så märker ungdomarna det. Jag har skapat mig en egen nisch och kommit undan med det, säger Pierre Rosén.

ANNONS

The Latin Kings

Kent

Petter

Lars Winnerbäck

Olle Ljungström

The Hellacopters

Millencolin

Terrorpop

Thin Lizzy

Hardcore Superstar

The Ark

Håkan Hellström

Moneybrother

The Rockets

Broder Daniel

Thåström

Robyn

The Sounds

Mando Diao

Wilmer X

Motörhead

Fireside

Lambretta

Infinite Mass

Jumper

Nationalteatern

Melody Club

Sahara Hotnights

Timbuktu

Snook

Randy

Sophie Zelmani

The Nomads

International Noise Conspiracy

Meshuggah

The Haunted

Europe

Mercyful Fate

Spiritual Beggars

Darin

Blacknuss Allstars

Popsicle

Arch Enemy

Gregory Isaacs

The Carny

Dundertåget

Blind Dog

Daniel Lemma

Weeping Willows

Danko Jones

Refused

Stefan Sundström

Lisa Miskovsky

The Hives

Slagsmålsklubben

Ceasars

Timo Räisänen

Backyard Babies

Bad Cash Quartet

Sugarplum Fairy

Född och uppvuxen: Halmstad.

Utbildning: Eslövs folkhögskola. Halmstads högskola.

Familj: Barnen Louise, 23, Eddie, 18 och Michelle, 4.

Om att fylla 50: ”Som person vill jag alltid vara nyfiken och utvecklas, även om jag fyller 50. Jag får hålla mig på tå, jag vill inte bli gubbe än.”

Gjort även: ”Jag var artist- och scenansvarig på Tall Ships Races 2011. Det var riktigt roligt med många scener och både stora och mindre namn.”

ANNONS