Facebooks vd och grundare Mark Zuckerberg. Arkivbild.
Facebooks vd och grundare Mark Zuckerberg. Arkivbild.

Zuckerberg ber om ursäkt inför utfrågning

Facebook är under lupp sedan Cambridge Analytica-skandalen. Nu väntar hårda utfrågningar i USA:s kongress för grundaren Mark Zuckerberg om hur sociala medier-jätten hanterar människors personliga uppgifter. I ett skriftligt uttalande till kongressen har Zuckerberg redan bett om ursäkt.

ANNONS
|

"Det står klart att vi inte gjorde tillräckligt för att förhindra att de här verktygen användes för att skada", skriver Zuckerberg i uttalandet som offentliggjorts av ett av representanthusets utskott.

"Det var mitt misstag, och jag är ledsen. Jag startade Facebook, jag drev det och jag är ansvarig för vad som händer här", skriver han vidare enligt Reuters.

Två utfrågningar

Redan på måndagen ska han träffa ledande politiker i Washington, enligt Reuters. På tisdag och onsdag väntar utfrågningar först i senaten och sedan i representanthuset.

- Mer än något annat ser jag fram emot att höra Mark Zuckerbergs planer för Facebooks framtida ansvar när det gäller att skydda användares data, och hur man tänker sig att proaktivt stoppa skadligt beteende istället för att tvingas svara för det månader senare, säger republikanen John Thune i ett uttalande, enligt The Washington Post.

ANNONS

Utfrågningarna blir sannolikt en upplevelse radikalt annorlunda mot att trycka på enter efter ett välgenomtänkt Facebookinlägg – så som Zuckerberg länge kommunicerade med omvärlden.

Tidigare vd:ar ur techbranschen har presterat olika när de grillats i Washington.

När Apples vd Tim Cook 2013 frågades ut i senaten efter misstankar om att bolaget smet från skatten lyckades han charma toppolitikerna och mot slutet av förhöret lovordade republikanen John McCain bolaget och kallade Cook för "en rätt så tuff kille", rapporterar CNN.

Rädsla att hudflängas

Sämre gick det för Yahoos vd Jerry Yang som 2007 fick utstå hård kritik när han förhördes av kongressledamöter efter att bolaget lämnat ut information till kinesiska myndigheter som ledde till att en journalist fängslades.

- En stor del av det här vittnesmålet avslöjar att ni, tekniskt och finansiellt, är att betrakta som jättar medan ni moraliskt är pygméer, kommenterade Tom Lantos, ledamot av representanthuset, enligt The New York Times.

Rädslan för att bli offentligt hudflängd har fått vd:ar från Google, Twitter och Facebook att försöka undvika förhör i kongressen om misstankarna att Ryssland använt sociala medier för att påverka utgången av valet 2016. Yahoo:s förra vd Marissa Meyer fick i fjol tvångsinkallas för att kunna förhöras om vad bolaget känt till om de dataläckor som drabbade användare under 2013 och 2014.

ANNONS

- Bara för att du är en framgångsrik grundare eller vd, eller bägge, betyder inte det att du inte är mänsklig, säger Bradley Tusk, rådgivare i techbranschen, till CNN, och fortsätter:

- Att ställas inför kongressen för att vittna är läskigt. Det är som kallas upp till rektorn, men med hela världen som publik.

"Hitta inte på ursäkter"

Knepet för att klara sig helskinnad, säger Tusk till CNN, är att vara så uppriktig som möjligt.

- Hitta inte på ursäkter, var inte undvikande, håll inga föreläsningar. Försök bara förklara vad som har hänt.

Dex Torricke-Barton, Facebooks förre kommunikationschef och tidigare talskrivare åt Zuckerberg, påpekar dock att Facebook-vd:n genomgått en hel del medieträning och längs vägen också skaffat sig erfarenhet av att ha att göra med toppolitiker.

ANNONS

- Vissa kongressledamöter kanske ser fram emot möjligheten att trycka till Mark offentligt, men de kommer sannolikt att bli besvikna.

Ekonomi

Bakgrund: Cambridge Analytica-skandalen

Cambridge Analytica är ett amerikanskt dotterbolag till brittiska Strategic Communication Laboratories (SCL).

Enligt Facebooks beräkningar kan uppgifter från uppemot 87 miljoner Facebookanvändare — varav majoriteten, uppskattningsvis drygt 70,6 miljoner, i USA — hamnat hos Cambridge Analytica utan att användarna vetat om det. Företaget fick del av uppgifterna via en speciell app.

Cambridge Analytica hävdar att det handlar om data från max 30 miljoner människor.

Enligt USA:s federala valkommission anlitade Trumpkampanjen Cambridge Analytica i juni 2016 och betalade över 6,2 miljoner dollar (motsvarande nära 51 miljoner kronor) för dess tjänster.

Cambridge Analytica lade 2014 också in långtgående frågor om Rysslands president Vladimir Putin i opinionsundersökningar till amerikanska fokusgrupper. Det handlade om allt från Putins popularitet till rysk expansionism.

Den brittiska datainspektionen utreder Cambridge Analytica, och Facebookchefen Mark Zuckerberg har kallats till förhör i den amerikanska kongressen.

Facebook har bett om ursäkt för att informationen inte skyddats och utlovat åtgärder.

Källor: Channel 4 News, The New York Times, The Guardian

ANNONS