Miljardsatsning på gröna investeringar från Vattenfall. Arkivbild
Miljardsatsning på gröna investeringar från Vattenfall. Arkivbild

Vattenfall tar stort lån för gröna satsningar

Den statliga energikoncernen Vattenfall tar ett sjuårigt så kallat grönt obligationslån på 500 miljoner euro (cirka 5,4 miljarder kronor). Syftet är att finansiera mer gröna satsningar.

ANNONS
|

Anbuden som kom in uppgick till nästan åtta gånger utbudet, vilket pressade ned räntan på obligationslånet betydligt mer än väntat, enligt Vattenfalls finansdirektör Anna Borg.

- Bara på ett par timmar, efter att vi öppnade orderböckerna, så var de fulla och tecknade på 3,9 miljarder euro. Så vi har sett ett otroligt stort intresse, säger hon.

Första obligationen på tio år

Obligationen är den första som Vattenfall emitterar på tio år och det är samtidigt den första så kallade gröna obligationen som koncernen har gett ut.

ANNONS

Vattenfall planerar totalt att investera 56 miljarder kronor under 2019 och 2020, både i egna anläggningar och tillsammans med kunder. Pengarna från de gröna obligationerna som nu har emitterats ska gå till fyra kategorier, enligt Anna Borg.

- Den första av dem är förnybar energi och infrastruktur relaterad till det. Det kan till exempel vara havsbaserad vindkraft, säger hon.

Den andra kategorin är energieffektiviseringar hos kunder eller i form av energiåtervinning. En tredje kategori investeringar som obligationslånet ska gå till är elektrifiering av transporter och värme, som infrastruktur till elbilar, enligt Borg.

- Den fjärde kategorin är industriprojekt, säger hon.

Inte till kärnkraft

Hon tillägger att hon räknar med att Vattenfall relativt snart har använt merparten av pengarna som tas in med hjälp av den gröna obligationen.

Ramverket som reglerar vilka satsningar som får göras med den gröna obligationen har godkänts av en extern part, Cicero.

ANNONS

- Vi kommer inte använda de här pengarna till investeringar i fossilt eller kärnkraft, säger Anna Borg.

TT

ANNONS