Vattenfalls vd Magnus Hall. Arkivbild.
Vattenfalls vd Magnus Hall. Arkivbild.

Vattenfall börjar dela ut igen

Statliga Vattenfall föreslår för första gången på fem år en utdelning till ägaren.

ANNONS
|

Förslaget är att dela ut två miljarder kronor, baserat på fjolårets resultat.

- Jag tycker att bolag ska dela ut till sina ägare. Men vi har haft en situation med Vattenfall som har varit dramatiskt negativ och under de åren har vi inte delat ut några pengar, säger Vattenfalls koncernchef Magnus Hall till TT.

- Nu ser vi saker och ting på ett annat sätt. Vi redovisar ett positivt resultat och ser positivt på framtiden och det är dags att återgå till att dela ut till aktieägarna, tillägger han.

ANNONS

Mycket investeringar

Enligt Hall handlar det inte om någon ny syn på elmarknaden utan snarare att Vattenfall efter krisåren nu har hittat en bra affärsmodell.

- Vi ser tillväxt inom vår vindsida, där vi har mycket investeringar framför oss där vi redan i dag kan se att de kommer att bidra positivt till utvecklingen för Vattenfall.

Han pekar även på stark produktionsutveckling och hög tillväxtnivå när det gäller kundbasen.

Samtidigt är investeringsbehovet stort. Vattenfall ska bland annat satsa 2,5 miljarder på oberoende härdkylningssystem för de fem kärnkraftreaktorer som Vattenfall avser att driva till 2040. Det handlar enligt Hall om att svara på skärpta krav från Strålskyddsmyndigheten efter Fukushimakatastrofen i Japan 2011.

Höjda elnätavgifter

Mer stora elnätsinvesteringar behövs också enligt Hall. De ska finansieras av de omstridda nya höjningarna av elnätsavgifterna på 6 procent som Vattenfalls kunder åkte på vid årsskiftet – efter sju år med avgiftshöjningar på nästan 60 procent.

- Vi har ju höjt priserna en hel del och utgångspunkten är att alla de prishöjningar vi har kommer att gå tillbaka till nätet som investeringar, säger Hall.

ANNONS

Syftet är enligt Hall att vädersäkra elnätet, så att elavbrotten blir färre, samtidigt som kapaciteten ökas för att kunna ta emot mer förnybar el och förse nya typer av kunder – som datorhallar – med el.

- Jag ska inte säga att nätet är eftersatt, men det krävs investeringar för att det här ska fungera bra.

Vattenfalls utdragna tvist med den tyska staten om ersättning för Tysklands politiska beslut att avveckla kärnkraften drar samtidigt ut på tiden. Processen pågår i en skiljedomstol i Washington DC.

- Just nu räknar vi med att det ska komma ett besked under det här året. Det kan inte dra ut på tiden hur lång tid som helst, säger Hall.

Vattenfalls krav på den tyska staten i tvisten uppgår till strax under fem miljarder euro.

TT

Fakta: Utdelning under målnivån

Vattenfalls omsättning steg under fjärde kvartalet 2017 med två procent till 38,5 miljarder kronor. Rörelseresultatet förbättrades från en förlust på 2,8 miljarder till en vinst på drygt 6 miljarder kronor.

För helåret 2017 sjönk försäljningen till 135,3 miljarder, från 139,2 miljarder ett år tidigare.

Avkastningen på sysselsatt kapital lyfte från 0,5 till 7,7 procent, vilket kan jämföras med målnivån på 8 procent.

Utdelningsförslaget motsvarar cirka 25 procent av vinsten efter skatt för 2017, vilket kan jämföras med koncernens nya utdelningsmål på 40–70 procent av vinsten som beslöts i december.

Senast Vattenfall gjorde en utdelning var våren 2013, baserat på 2012 års resultat.

Källa: Vattenfall

ANNONS