Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

President Donald Trump har inte satt ned foten om ytterligare sanktioner mot Ryssland. Arkivbild.

Varning för mer sanktioner mot Ryssland

Trots kraftiga kursfall finns fortfarande fallhöjd för ryska tillgångar och obligationer, varnar Paul Greer, portföljförvaltare på fondjätten Fidelity International. Han räknar också med att det kan komma ytterligare sanktioner mot Ryssland inom kort.

Relationen mellan Ryssland och USA har nått en ny bottennivå. Spelplanen förändrades i grunden den 6 april, när president Donald Trumps regering oväntat slog till med betydligt mer långtgående sanktioner mot oligarker och stora ryska företag än vad som tidigare riktats mot Ryssland.

- Det är en helt ny verklighet som marknaden måste hantera, säger Paul Greer, portföljförvaltare specialiserad på tillväxtekonomier, på Fidelity International.

- Det är ett varningsskott riktat mot Ryssland, tillägger han.

Frysta dollartillgångar

Greer togs som många bedömare på sängen av USA:s senaste sanktionsrunda. I praktiken innebär de frysta dollartillgångar för totalt 26 framstånde ryssar och 15 ryska företag – som alla har det gemensamt att de har nära band till president Vladimir Putin.

Sanktionsbeskedet kommer bara några månader efter det att ratinginstitutet S&P Global höjt Rysslands kreditbetyg från så kallad skräpstatus.

- Marknaden blev verkligen överraskad. Sanktionerna kom utan förvarning, säger Greer.

Ett av de mest utsatta företagen är den sanktionerade oligarken Oleg Deripaskas aluminiumjätte Rusal, vars obligationer har kollapsat på marknaden. Greer beskriver Rusals euroobligationer som heta potatisar, som blir allt svårare att göra sig av med för investerare.

I helgen flaggade USA:s FN-ambassadör Nikki Haley i en intervju med tv-kanalen CBS för att en ny omgång amerikanska sanktioner mot Ryssland var på väg redan på måndagen, med anledning av påstått ryskt stöd till den misstänkta kemvapenindustrin i det krigshärjade Syrien.

Tröskeln har sänkts

Haley hade dock gått händelserna i förväg.

- Ett beslut kommer att tas inom snar framtid, var beskedet från Vita husets pressekretare Sarah Sanders i måndags.

De dubbla budskapen vittnar om att det råder delade meningar på toppnivå inom Trumpregeringen vad gäller den känsliga frågan om mer sanktioner mot Ryssland, enligt Greer.

- Det har ökat osäkerheten och förvirringen på marknaden och jag tror att det ökar turbulensen ännu mer på den ryska marknaden, säger Greer.

Hans egen slutsats är att tröskeln för att det ska komma ytterligare sanktioner mot Ryssland från USA, Storbritannien och EU, är betydligt lägre nu än före den 6 april.

- Allt hänger på Rysslands agerande.