Många svenskar förknippar Thailand med sol och semester. Men för landets arbetstagare är situationen en annan. Arkivbild.
Många svenskar förknippar Thailand med sol och semester. Men för landets arbetstagare är situationen en annan. Arkivbild.

Usla arbetsvillkor på svenskarnas favoritresmål

Flera av svenskarnas mest populära resmål tillhör de allra värsta länderna när det gäller arbetstagares rättigheter. Det visar en genomgång från nätverket Schysst resande.

ANNONS
|

Solsäkra semesterfavoriter som Thailand, Turkiet och Grekland tillhör svenskarnas absoluta favoritdestinationer. Men arbetsvillkoren i länderna lämnar mycket att önska.

Nätverket Schysst resande, där bland andra Unionen samt Hotell- och restaurangfacket ingår, har jämfört svenskarnas 35 vanligaste resmål med Internationella fackliga samorganisationens index över de sämsta länderna för arbetstagare. Resultatet visar att tio av destinationerna får bottenbetyget "ingen garanti för arbetares rättigheter".

Helena Myrman, projektledare på Schysst resande, betonar att nätverket inte uppmanar till bojkott dessa resmål.

- Nej, turismen och de inkomster den ger är väldigt viktig för de här länderna. Men reseföretagen har ett särskilt ansvar för sina anställda på de här destinationerna där det sker kränkningar av mänskliga rättigheter.

ANNONS

Däremot kan enskilda bidra till att väcka uppmärksamhet kring frågorna.

- Man kan som konsument visa att man tycker att det är viktigt hur personalen har det. Fråga din researrangör, resebyrå eller hotell om arbetsvillkoren när du bokar, säger Helena Myrman.

TT

Fakta: Resmål med usla villkor

Tio av de 35 länder svenskarna helst reser till får bottenbetyg i Internationella fackliga samorganisationens index över mänskliga rättigheter i arbetslivet.

Det rör sig om Colombia, Egypten, Filippinerna, Förenade Arabemiraten, Grekland, Hongkong, Indonesien, Kina, Thailand och Turkiet.

ANNONS