Electrolux, tillverkare av vitvaror och hushållsapparater, rasar på börsen. Arkivbild.
Electrolux, tillverkare av vitvaror och hushållsapparater, rasar på börsen. Arkivbild.

USA-tullar sänker Electrolux

Stigande råvarukostnader i spåren av USA:s tullhot på stål pressar Electrolux. Aktien rasar med över tio procent efter en kvartalsrapport som var svagare än väntat.

ANNONS
|

Höga engångskostnader i Nordamerika pressar vitvarutillverkaren Electrolux vinst för första kvartalet. Men vad värre är, vitvarujättens vd Jonas Samuelsson pekar på rejält stigande råvarukostnader, högre än vad ledningen trott tidigare, något som hänger ihop med USA:s aviserade ståltullar.

Det fick aktiekursen att rasa betänkligt, ner över tio procent strax före lunchtid.

För resten av året spår bolagsledningen fortsatt positiva marknadsutsikter, enligt delårsrapporten.

Vinst före skatt föll till 672 miljoner kronor för första kvartalet, jämfört med vinsten på 1340 miljoner kronor motsvarande period förra året. Men rensat för omstruktureringskostnader för frystillverkningen i Nordamerika på 600 miljoner kronor blev resultatet nästan i nivå med fjolårets, skriver bolaget i rapporten.

ANNONS

Analytiker hade i genomsnitt räknat med en vinst före skatt på 780 miljoner kronor, enligt Reuters sammanställning.

Omsättningen sjönk något till 27906 miljoner kronor, jämfört med 28201 miljoner kronor ett år tidigare.

"Jag är särskilt nöjd med att vårt konsekventa arbete med produktportföljshantering och kostnadseffektiviseringar gett resultat och kompenserat för högre råmaterialkostnader och negativa valutaeffekter", skriver vd Jonas Samuelson i rapporten.

TT

ANNONS