Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
EU-kommissionären Cecilia Malmström kritiseras av USA:s handelsminister Wilbur Ross för uttalanden om handelssamtalen mellan EU och USA. Arkivbild.

USA skärper tonen i tullsamtalen

Det går trögt i handelssamtalen mellan EU och USA. Parterna skyller på varandra och USA:s handelsminister Wilbur Ross varnar för att president Donald Trumps tålamod "inte är obegränsat".

Wilbur Ross, som i veckan varit i Bryssel, är bland annat kritisk mot uttalanden från EU:s handelskommissionär Cecilia Malmström där hon säger att USA hittills inte visat något intresse för att inleda konkreta samtal om en begränsad uppgörelse om industrivaror och tullar.

- Än så länge har USA inte visat något stort intresse för detta, så bollen är på deras planhalva, sade Malmström till journalister i onsdags.

- Vi har inte inlett förhandlingar ännu, men om detta är ett första steg som USA har tagit så vill vi gärna fortsätta de diskussionerna, tillade hon.

Enligt Ross är det missvisande att peka ut USA som den som bromsar upp samtalen.

- Det är helt enkelt felaktigt, sade han till journalister i Bryssel.

- Presidentens tålamod är inte obegränsat, tillade han.

Handelssamtalen mellan EU och USA bygger på en uppgörelse från i juli mellan Donald Trump och EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker, enligt vilken Trump lovade att bromsa ett förslag att kraftigt höjda tullar på bilar tillverkade i EU så länge det förs konstruktiva samtal om handelshinder och tullar mellan Bryssel och Washington.