Rör till Nord Stream 2 lastas av i hamnen i Karlshamn. Sammanlagt ska cirka 52 000 rör lagras i hamnen i väntan på byggstart. Arkvibild
Rör till Nord Stream 2 lastas av i hamnen i Karlshamn. Sammanlagt ska cirka 52 000 rör lagras i hamnen i väntan på byggstart. Arkvibild

USA pressar Merkel om Nord Stream 2

USA hotar Tyskland med sanktioner om landet fullföljer projektet med den ryska gasledningen Nord Stream 2 i Östersjön. Orsaken är att ledningen utgör en säkerhetsrisk och kan göra Europa allt för beroende av energi från Ryssland, enligt USA.

ANNONS
|

När USA:s president Donald Trump träffade den tyska förbundskanslern Angela Merkel i slutet av april uppmanade han Tyskland att stoppa den ryska naturgasledningen i Östersjön, enligt tyska regeringstjänstemän. I gengäld skulle USA kunna tänka sig att diskutera ett nytt handelsavtal med EU, rapporterar den tyska nyhetskanalen NTV.

I ett brev till USA:s regering kräver också 39 amerikanska senatorer, både republikaner och demokrater, att "använda alla till buds stående medel för att förhindra byggandet av Nord Stream 2".

Ökat beroende

USA motsätter sig gasledningen eftersom den ökar Europas beroende av Ryssland för energiförsörjning, uppgav Sandra Oudkirk ansvarig för energifrågor vid utrikesdepartement, vid en pressträff i Berlin, enligt nyhetsbyrån Bloomberg. Men USA är också oroligt för att Nord Stream 2 ska användas för att installera övervakningsutrustning i Östersjön.

ANNONS

Enligt Oudkirk kan sanktioner införas mot företag som medverkar i gasprojektet genom en lag riktad mot Ryssland som antogs av kongressen i augusti 2017. Det skulle kunna få följder för företag i Österrike, Frankrike, Tyskland och Nederländerna eftersom flera europeiska bolag är med och finansierar projektet, bland annat Shell, OMV, Engie och Uniper.

Träffar Putin

Förbundskansler Angela Merkel ska på fredag träffa den ryske presidenten Vladimir Putin i Sotji för att bland annat diskutera Nord Stream 2. Merkel har tidigare sagt att gasledningen inte kan byggas om det inte ges garantier för att Ukraina får behålla sin roll som transitland för gasleveranser till EU.

TT

Fakta: Nord Stream 2

Gasledningen Nord Stream, som egentligen består av två ledningar, går genom Östersjön från Viborg i Ryssland till Lubmin i Tyskland och togs i drift 2011 och 2012.

Huvudägare är ryska Gazprom, där ryska staten är huvudägare.

Ledningarna kan transportera 55 miljarder kubikmeter gas om året.

Nord Stream 2, ytterligare två ledningar, är tänkt att läggas parallellt med tidigare ledningar och ska öka kapaciteten till 110 miljarder kubikmeter gas.

Gazprom har slutit finansieringsavtal med bolagen Engie, OMV, Shell, Uniper och Wintershallen för bygget.

Källa: Nord Stream

ANNONS