Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Ett flygplan lyfter bakom en Airbus A380 på Los Angeles internationella flygplats. Arkivbild. Bild: Brian Vander Brug/AP/TT
Ett flygplan lyfter bakom en Airbus A380 på Los Angeles internationella flygplats. Arkivbild. Bild: Brian Vander Brug/AP/TT

USA höjer tullarna på Airbus-plan

USA höjer sina importtullar på Airbus-flygplan till 15 procent från och med 18 mars, meddelar den amerikanska handelsmyndigheten (USTR).

I oktober förra året införde USA införselavgifter på europeiska varor till ett värde av 7,5 miljarder dollar och tullen för flygplan från den franska tillverkaren sattes då till 10 procent.

Avgiftshöjningen spås slå hårt mot amerikanska flygbolag, som redan har brist på flygplan. Airbus säger att man har en pågående dialog med sina amerikanska kunder för att mildra effekterna av tullarna så mycket som möjligt och att man hoppas att USA ska ändra sig.

"USTR:s beslut tar inte hänsyn till alla de skrivelser som amerikanska flygbolag lämnat in som framhäver att det är de – och den flygande allmänheten i USA – som i slutändan måste betala dessa tullar", skriver det europeiska företaget i ett uttalande.

Beskedet om avgiftshöjningen för Airbus-planen kommer bara dagar efter det att USA:s president Donald Trump sagt att det är dags att på allvar diskutera ett handelsavtal med EU.