Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

USA återupptar handelssamtal med Kanada

Kanada gör sig redo för ytterligare en förhandlingsomgång med USA om ett nytt Nafta-avtal. Förr eller senare slutar handelsfajten med en överenskommelse, enligt experter på SEB och Handelsbanken.

Ännu en gång sätter sig USA och Kanada vid förhandlingsbordet efter förra veckans fruktlösa överläggningar om ett nytt Nafta-avtal mellan de tidigare frihandelskollegorna.

President Donald Trumps segervittring följt av Mexikos beslut om att skriva under ett tuffare handelsavtal pressar dock Kanada som hittills inte vacklat inför chefsförhandlaren Robert Lighthizers krav.

Press på Kanada

Enligt Johnson finns det hyfsade chanser att den nordliga grannen till slut når ett avtal med USA, men för det krävs eftergifter.

- Pressen ligger på Kanada att ge med sig på en del av de krav man ställt tidigare.

Stötestenarna mellan grannländerna är främst två. Dels vill Kanada, till skillnad från USA behålla klausulen som möjliggör att framtida handelshinder kan prövas av en oberoende skiljedomstol. Den andra punkten rör landets lantbrukssektor som Kanada redan i dag skyddar med höga importtullar, inte minst vad det gäller mejeriprodukter.

Köttstycke finnes

Den obevekliga hållningen i förhandlingarna med USA kan dock vara ett politiskt spel eftersom Kanada har mycket att vinna på ett trepartsavtal kopplat till vad Mexiko redan skrivit under, enligt Handelsbankens valutastrateg Lars Henriksson.

- Det kan vara ett spel för gallerierna där regeringen behöver ta fajten i vissa delar, men där man på övriga punkter är glatt överraskade.

Med det syftar Henriksson på de eftergifter Mexiko tvingats till gällande fordonsindustrin.

- Det finns ett köttstycke även för Kanada då fler delar av fordonen ska tillverkas i högkostnadsländer.

Trots Donald Trumps genombrott med Mexiko så återstår en del huvudbry för presidenten. Det största är att kongressen inte väntas säga ja till ett Nafta-avtal där Kanada inte ingår.