Aktiekurserna i New York steg återigen.
Aktiekurserna i New York steg återigen. Bild: Craig Ruttle/AP/TT

Wall Street tillbaka på gott humör

Dagen efter plötsliga kursfall under handelns sista timmar var New York-börsen tillbaka på plus igen. Men marknaden är lättrörlig och svårbedömd.

ANNONS

Breda S&P 500-index steg 0,9 procent, Dow Jones industriindex 1,2 procent och tekniktunga Nasdaqs kompositindex 0,5 procent.

Wall Street är på väg att stänga dörren bakom sig till ännu ett starkt kvartal. Sedan slutet av oktober i fjol har exempelvis S&P 500 skjutit i höjden med 25 procent.

Det har varit en tid som i mycket varit AI-driven och där stora, indextunga teknikbolag gått från klarhet till klarhet, både i fråga om vinster och aktieutveckling.

Men alla kurvor har sina hack. Den kanske största guldkalven av alla, halvledarjätten Nvidia, hade en dålig dag i New York på onsdagen och aktien föll 2,5 procent.

ANNONS

Många bedömare har även luftat oro över att marknaden allmänt förefaller överköpt.

En komplicerande faktor är enligt investeringsbanken Goldman Sachs att ett antal pensionsfonder kommer att sälja av aktier för ungefär 32 miljarder dollar för att balansera om sina portföljer vilket gör utvecklingen oförutsägbar.

Under tisdagen kom plötsliga kursrörelser nedåt strax före börsens stängning, vilket tyder på större kortsiktiga vinsthemtagningar.

– Vi såg några tidsmässigt konstiga åtgärder på aktiemarknaden igår, säger Matt Maley, marknadsstrateg på analysfirman Miller Tabak, till Bloomberg.

Med onsdagens uppgång har S&P 500 stigit 9,9 procent sedan årsskiftet.

Om det är över 10 procent efter torsdagens handel innebär det två kvartal i rad med tvåsiffrigt, vilket bara inträffat fem gånger sedan 1950.

ANNONS