Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

"Let's Dance" och andra framgångsrika TV4-program kan bli en del av teleoperatören Telias tillgångar. Arkivbild

TV4-affären ingen regeringsfråga

Regeringen kommer inte ingripa för att stoppa ett Teliaköp av Bonnier Broadcasting, med bland annat TV4. Telejättens styrelse avgör frågan, enligt departementsrådet Anna Magnusson. Och där finns inte staten representerad.

"Ägarsamordningen, som innebär att styrelsen ska samordna sin syn med ägaren inför särskilt viktiga avgöranden, är inte praktisk möjlig att tillämpa för börsnoterade bolag som Telia Company och är heller inte förenlig med de informationsgivningsregler som gäller för börsnoterade bolag", skriver Anna Magnusson, chef för näringsdepartementets enhet för bolag med statligt ägande, i ett mejl till TT.

Den redan på förhand omstridda affären kan dock fortfarande stoppas i den utdragna konkurrensprövning som väntas om Telia och Bonnier kan komma överens.

Vill att affären stoppas

Liberalernas ekonomisk-politiska talesperson Mats Persson (L) vill att affären stoppas av regeringen, då den skulle öka statens inflytande över svenska nyhetsmedier och öka risken för politisk styrning. En bolagsstämma där storägaren staten kräver att affären stoppas är en möjlig väg. Men det rimligaste är trots allt att staten säljer sin 37-procentiga andel i telejätten, enligt Mats Persson.

- I ett läge där staten inte äger Telia är ju köpet inget problem alls, säger han.

Förhandlingarna mellan Telia och Bonnier om TV4-affären är inne i ett avgörande skede. Siktet är inställt på en uppgörelse kring midsommar och samtalen kretsar just nu mest kring priset. Bland annat diskuteras om en del av betalningen kan villkoras av framtida resultatutveckling för de tillgångar Telia köper, enligt branschkällor.

Global trend

Sedan uppgifter om förhandlingarna läckte ut i media i slutet av maj har det spekulerats om ett pris på 10-12 miljarder kronor. Affären skulle ge Telia kontroll över allt från lukrativa sporträttigheter till kända tv-program som Idol, Let's Dance och en egen nyhetsredaktion.

Ett köp av tv-tillgångar och skapandet av ett nytt affärsområde, med arbetsnamnet Telia Media, har varit ett strategiskt spår hos Telia länge. Det ligger också i linje med en global trend, som tog ordentligt fart för två år sedan när den amerikanska telejätten AT&T gjorde upp om ett köp av mediekoncernen Time Warner för nästan 750 miljarder kronor.

Konkurrensprövningen av denna affär är ännu inte slutförd sedan USA:s justitiedepartement sett en risk för att den leder till maktkoncentration och högre konsumentpriser.

Utdragen prövning

Parterna i vad den betydligt mindre TV4-affären räknar med en utdragen konkurrensprövning. Grovt räknat kan det enligt en branschkälla dröja till slutet av 2019 innan myndigheterna kan ge grönt ljus, resa motkrav eller säga nej.

Det bäddar för en lång period, upp till ett och ett halvt år, där Bonnier förvaltar bolaget inför Telias övertagande.

Utöver konkurrensprövningen kan det också bli aktuellt att ompröva TV4:s sändningstillstånd om Telia tar över verksamheten. Det nuvarande tillståndet förutsätter att ägarförhållandena och inflytandet i TV4 inte förändras i större omfattning.