Facebooks vd Mark Zuckerberg. Arkivbild.
Facebooks vd Mark Zuckerberg. Arkivbild.

Tusentals svenska Facebookkonton drabbade

Över 55 000 svenska användarkonton kan finnas med bland de uppemot 87 miljoner Facebookkonton vars personliga uppgifter läckt till det politiska konsultföretaget Cambridge Analytica.

ANNONS
|

Totalt uppskattar Facebook att 55337 svenska användarkonton "potentiellt" kan ha drabbats i den växande skandalen, skriver Peter Münster, kommunikationschef för Facebook i Norden, i ett mejl till TT.

Visserligen ska endast 12 svenska användarkonton ha laddat ner den app som Cambridge Analytica använt för att komma åt informationen. Men eftersom appen också kommit åt data från vänner till de användare som laddat ner är det många fler som ovetande delat med sig av sina uppgifter.

Beroende på när man laddat ner appen kan företaget ha fått tillgång till olika mängder data som till exempel mejladress, födelsedagar, hemstad, adress, foton, video samt information om vad personen gillat eller publicerat på plattformen samt vänner.

ANNONS

Påverka val

Informationen tros ha använts för att påverka det amerikanska valet. Facebook, som även fått kritik för att inte jobba tillräckligt aktivt med att förhindra spridningen av falska nyheter, säger nu att man ser allvarligt på det som hänt och jobbar aktivt för att plattformen inte ska användas för att undergräva demokrati.

Inför det svenska riksdagsvalet har Facebook varit i kontakt med både Valmyndigheten och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB), skriver Münster.

"Vi har hållit möten med både Valmyndigheten och MSB, samtal som kommer fortgå och som inleddes mer än ett år före valet. För att förhindra oegentligheter vill vi införa flera åtgärder för att skydda politiska partier och kandidaters konton".

Facebook har också upprättat direktkontakt med MSB om något allvarligt skulle inträffa, skriver han.

Används för att hitta mönster

I första hand har Cambridge Analytica använt informationen för att hitta mönster, säger internetstrateg Annika Lidne. Man har samlat på sig kunskap om vissa målgrupper för att sedan försöka påverka deras åsikter genom annonser och annat innehål.

För de svenska användare som ofrivilligt kan ha delat med sig av sin information är det inte så mycket att göra. Men det är osannolikt att informationen som nu har samlats in kan användas för att påverka val i Sverige, säger Annika Lidne. Men hon manar ändå till försiktighet med vad man delar med sig av på nätet.

ANNONS

- Man måste någonstans vara måttligt paranoid. Räkna med att allt du lägger upp på internet eller delar med dig av är publik information. Du kan ställa in dina användarinställningar hur mycket du vill men du ska ändå betrakta allt som publik information, säger hon.

Undvik att göra tester i sociala medier som också ofta användas för att samla in användarinformation som sedan används för bland annat marknadsföring.

Flest användare i USA

Majoriteten, drygt 70 miljoner, av de uppemot 87 miljoner användare som drabbats av Cambridge Analytica skandalen, finns enligt Facebooks beräkningar i USA. Resten är fördelade över en rad länder, däribland Filippinerna (omkring 1,2 miljoner), Indonesien (1,1 miljoner) och Storbritannien (1,1 miljoner).

Cambridge Analytica hävdar dock, i ett pressmeddelande , att man tagit del av data från max 30 miljoner människor.

Facebook har också genomfört flera förändringar för att förhindra att data kommer i orätta händer i fortsättningen, skriver Peter Münster.

Från och med den 9 april kommer användare bland annat få en länk högst upp i sitt nyhetsflöde där de kan se vilka appar de använder och vilken information de delar med sig av, skriver Peter Münster.

ANNONS
TT

Bakgrund: Cambridge Analytica-skandalen

Facebook har fått mycket kritik sedan skandalen med Cambridge Analytica avslöjades.

Cambridge Analytica är ett amerikanskt dotterbolag till brittiska Strategic Communication Laboratories (SCL).

Enligt Facebooks beräkningar kan uppgifter från uppemot 87 miljoner Facebookanvändare – varav majoriteten, uppskattningsvis drygt 70,6 miljoner, i USA – hamnat hos Cambridge Analytica utan att användarna vetat om det. Företaget fick del av uppgifterna via en speciell app.

Enligt Cambridge Analytica handlar det om data från max 30 miljoner människor.

Enligt USA:s federala valkommission anlitade Trumpkampanjen Cambridge Analytica i juni 2016 och betalade över 6,2 miljoner dollar (motsvarande nära 51 miljoner kronor) för dess tjänster.

Cambridge Analytica lade 2014 också in långtgående frågor om Rysslands president Vladimir Putin i opinionsundersökningar till amerikanska fokusgrupper. Det handlade om allt från Putins popularitet till rysk expansionism.

Den brittiska datainspektionen utreder Cambridge Analytica, och Facebookchefen Mark Zuckerberg har kallats till förhör i den amerikanska kongressen.

Facebook har bett om ursäkt för att informationen inte skyddats och lovat att sätta in åtgärder.

Källor: Channel 4 News, The New York Times, The Guardian

ANNONS