Solglimt i ett fönster på ett bostadsrättshus på Norra Hammarbykajen. Arkivbild.
Solglimt i ett fönster på ett bostadsrättshus på Norra Hammarbykajen. Arkivbild.

Tuffare för små bostadsrättsföreningar

Bankernas striktare kreditregler slår hårt mot små bostadsrättsföreningar. Den varningen utfärdar flera aktörer som vittnar om att bankerna nu i högre utsträckning nekar utlåning.

ANNONS
|

I dag finns cirka 6000 bostadsrättsföreningar med färre än 20 lägenheter vilka tillsammans utgör nästan 25 procent av det totala beståndet, enligt från ABRF, som bland annat samlar statistik om landets bostadsrättsföreningar.

Många små föreningar finns i storstädernas förorter – men bankernas hårdare kreditregler gör det nu allt svårare för dem att gå runt, menar konsumentsajtens vd Hampus Dahlstedt.

- Vi hör från konsumenter och föreningar hela tiden att det här problemet blivit större, säger han och förklarar att bankerna nu i högre utsträckning nekar finansiering eller ger avsevärt sämre kreditvillkor.

ANNONS

"Svårare att sälja"

Dahlstedt får medhåll från organisationen Bostadsrätternas vd Ulrika Blomqvist. Redan för några år sedan började mindre föreningar – och även de som bor i lägenheterna – påtala svårigheterna med att få lån, säger hon.

Dahlstedt och Blomqvist inser att små föreningar innebär en högre risk för bankerna. Om en av åtta medlemmar inte kan betala avgiften, försvinner en åttondel av intäkterna. De noterar dock att bankerna tidigare varit betydligt mer frikostiga – och att svängningen nu slår hårt mot enskilda privatpersoner eftersom köpare av lägenheter i små föreningar också drabbas.

- Ett problem är att de som köpt i de här föreningarna och som är ägare i dag har svårare att sälja. Om köparna inte får lån begränsas kretsen av köpare markant, säger Blomqvist.

"Hamnar direkt i papperskorgen"

Storbankerna känner inte igen bilden. Nordeas pressekreterare Mikaela Östman säger att banken inte har någon policy för små bostadsrättsföreningar och att det alltid görs individuella bedömningar när föreningar eller bostadsköpare söker lån.

- Däremot kan det vara så att risken är högre i en förening med få bostadsrättsinnehavare, säger SEB:s presskontakt Frank Hojem som dock försäkrar att inte heller SEB har någon generell regel.

ANNONS

Nonsens, enligt Mäklarsamfundets analys- och kommunikationschef Joakim Lusensky som upplever att bankerna "i praktiken strypt marknaden".

- Det vi hör från våra medlemmar – som är aktiva fastighetsmäklare över hela landet – är att banker på många håll inte ens tar upp en sådan ansökan för en första bedömning, utan att den hamnar direkt i papperskorgen.

TT

Fakta: Tusentals drabbade

I dag finns totalt 24500 operativa bostadsrättsföreningar i Sverige, varav 4965 styckan har mellan sex och tjugo lägenheter och 1016 stycken har sex lägenheter eller färre.

De små bostadsrättsföreningarna, vilka alltså utgör nästan 25 procent av beståndet, har totalt 510169 lägenheter sammanlagt.

Källa: allabrf.se

ANNONS