Volvo Cars släpper delårssiffror. Arkivbild.
Volvo Cars släpper delårssiffror. Arkivbild. Bild: Björn Larsson Rosvall/TT

Trots resultatmiss – Volvo tar marknadsandelar

Volvo Cars bommar förväntningarna rejält. Trots det tar man marknadsandelar från konkurrenterna enligt finanschefen Johan Ekdahl.
Han räds heller inte Teslas nya satsning.

ANNONS

Fordonstillverkarens delårssiffror var en bra bit från aktiemarknadens förväntningar:

Såväl rörelseresultat som rörelsemarginal kom in långt under analytikernas bedömningar inför rapporten. Även intäkterna på 93,8 miljarder svenska kronor var sämre än väntat (förväntat var 99,7 miljarder kronor).

Ökad försäljning

Mer positivt för bolaget är då kvartalsförsäljningen som dock var känd sedan tidigare. Den ökade med 12 procent till totalt 182 687 bilar där mars månad stack ut med försäljningsrekord för en enskild månad.

– Vi tar absolut marknadsandelar, framförallt i Europa och USA under första kvartalet, sedan är det svårt att säga från exakt vem. Vi ser dock att till exempel EX30 efter att den lanserats var den tredje mest sålda elbilen i Europa under mars, säger Johan Ekdahl till TT.

ANNONS

Detta samtidigt som elbilsmarknaden nu hårdnar allt mer när konsumenter tvekar kring de mycket högre priserna jämfört med en bensindriven bil. Dessutom har konkurrensen intensifierats bland annat på världens största bilmarknad – Kina – med en rad inhemska tillverkare.

– Jag tror absolut att det kommer att ske en konsolidering på den marknaden. Vissa kommer säkert bli framgångsrika men inte alla, det är en utmanande marknad med stark priskonkurrens och många som inte tjänar några pengar, bedömer Johan Ekdahl.

Nytt drag från Tesla

Den stora jätten på marknaden, Tesla, meddelade samtidigt under gårdagskvällen att man ska inleda produktionen av något mera billigare modeller snabbare än vad som tidigare sagts. Det skulle i teorin kunna vara en konkurrent till Volvo Cars senaste modell EX30.

– Det är klart att vi verkar i en konkurrensutsatt bransch men vi kommer inte aktivt att gå in och priskriga för att ta kortsiktiga volymökningar. Vi ser stark volymtillväxt under första kvartalet och då har vi ändå upprätthållit en god prisdisciplin.

Du sover gott på nätterna även om nu Tesla breddar sitt sortiment?

– Jag sover alldeles utmärkt, man måste alltid förhålla sig till konkurrensen. Det kan vara Tesla eller någon annan men vi känner oss komfortabla.

ANNONS