Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Bananer kan bli den första bristvaran om strejken bryter ut. Arkivbild.

Tiden rinner ut – strejk rycker närmare

Förhandlingarna mellan fack och arbetsgivare fortsätter på morgonen – men något nytt medlarbud är inte i sikte för närvarande. Vid midnatt bryter storstrejken i ett 20-tal hamnar ut om ingen lösning nås.

Samtalen mellan parterna och medlarna i hamnkonflikten återupptas under tisdagsmorgonen för att undvika att strejk utbryter i natt – en konflikt som berör över 1 000 hamnarbetare och väntas få stora effekter på export och import. Förhandlingar pågick under större delen av gårdagen innan de avbröts.

- Vi fick en hemläxa och sedan återupptas de i dag igen, säger Mattias Dahl, vd för arbetsgivarparten Transportföretagen.

Ingen av parterna ser i nuläget särskilt ljust på situationen. Något nytt bud från medlarna har parterna inte fått, inte heller några signaler om att något är på väg, enligt Mattias Dahl.

Erik Helgeson, förbundsstyrelseledamot på Svenska Hamnarbetarförbundet, har inga större förhoppningar på förhandlingarna.

- De ska träffa oss och göra ett nytt försök. Jag vet inte riktigt vad det går ut på, säger han.

Om parterna inte kommer överens bryter Hamnarbetarförbundets varslade strejk i hamnarna ut vid midnatt.

Fackets varslade storstrejk kom i spåren av arbetsgivarnas lockout. Att backa tillbaka är inget som Mattias Dahl utesluter.

- Vi har inte låst oss vid något, men just nu ligger det (lockouten) kvar, säger Dahl.

Aktionen som är en upptrappning av konflikten mellan facket och arbetsgivaren Sveriges Hamnar kommer att få stor påverkan på såväl import- som exportberoende företag.