Teslas Model 3 på podiet på årets bilmässa i Paris. På Europas gator syns Model 3 dock ännu inte, leveranserna utanför Nordamerika kommer igång först nästa år.
Teslas Model 3 på podiet på årets bilmässa i Paris. På Europas gator syns Model 3 dock ännu inte, leveranserna utanför Nordamerika kommer igång först nästa år.

Tesla kör om Mercedes och BMW – närmar sig VW

Tesla säljer nu fler personbilar i USA än både Audi och Mercedes. Detta kvartal ser elbilstillverkaren ut att gå om även BMW, rapporterar Forbes.

ANNONS
|

Analytikern Jean Baptiste Su skriver i Forbes att Tesla fick ut sammanlagt nästan 70000 exemplar av sina Model S, X och 3 under årets tredje kvartal. Det kan jämföras med drygt 66500 bilar från Mercedes-Benz och ungefär 59500 från Audi.

BMW sålde mer än 71500 bilar, men Su bedömer att även bayrarna får se sig omkörda under det innevarande kvartalet.

Förklaringen till den starka uppgången är Model 3, som kan kosta hälften så mycket som de större S och X, och därmed lockar nya kategorier köpare.

- När de bara producerade S och X var de en nischtillverkare, som inte riktigt utlöste hjärtsnörp hos bilbolagen, säger Jeremy Acevedo, analytiker på Edmunds.com, till USA Today.

ANNONS

- Men nu när Model 3 har fått upp produktionstempot käkar de upp en del av dessa bolags lunch.

Närmar sig VW

Model 3 lanserades förra året, men först de senaste månaderna har Tesla lyckats skala upp produktionen till 5000 exemplar i veckan. Efterfrågan överstiger dock fortfarande tillgången, och när bilen börjar säljas utanför USA och Kanada nästa år hoppas vd Elon Musk att man kan bygga 10000 i veckan.

Med en sådan tillväxttakt hotar Tesla åtminstone på hemmaplan även den störste tyske rivalen av dem alla, Volkswagen, som tredje kvartalet i år fick ut nästan 93500 bilar i USA.

Ett osäkerhetsmoment är dock USA:s komplicerade federala miljöbilspremier. De innebär en skatterabatt à 7500 dollar till varje kund, men börjar trappas ned när en biltillverkare uppnått 200000 sålda exemplar. Att Tesla är först med att nå den gränsen ger Kalifornien-företaget en nackdel nästa år, när premien på Teslor blir mindre medan de miljömodeller som Audi, BMW med flera lanserar får full premie.

Aktien hickar till

Ett annat frågetecken är Teslas finanser. Efter en lång rad av förlustkvartal har Musk signalerat att företaget, tack vare intäktsflödet från Model 3, ska gå med vinst kvartal tre och fyra i år. Å andra sidan har han flera gånger fått aktiekursen att hicka till genom att understryka att poängen med bilföretaget inte är att göra pengar.

ANNONS

"Tesla finns för att bidra till minskad risk för katastrofala klimatförändringar, något som påverkar alla arter på jorden", skrev han på Twitter i fredags.

TT

Fakta: Tesla mot tyskarna

Försäljningssiffror för personbilar i USA under tredje kvartalet 2018, för Tesla och de tyska rivaler företagets bilar brukar jämföras med i Nordamerika. Siffrorna är uppskattningar, i väntan på bolagens kvartalsrapporter:

Volkswagen 93330

BMW 71679

Tesla 69925

Mercedes-Benz 66542

Audi 59478

(Volvo 26317)

Källa: carsalesbase.com

ANNONS