Lars Nyberg, Telias före detta vd, när rättgången inleddes i september. Arkivbild.
Lars Nyberg, Telias före detta vd, när rättgången inleddes i september. Arkivbild.

Telias ex-vd frias på en åtalspunkt

När Telia etablerade sig i Uzbekistan visste de åtalade cheferna att det var en stat som stal av sina medborgare. Och de visste att de betalade mutor, hävdar åklagarsidan i sitt slutanförande. Men ex-vd Lars Nyberg frias av åklagaren på en punkt.

ANNONS
|

Uzbekistan var 2007, när Telia beslutade sig för att etablera sig i landet, mer korrupt än Robert Mugabes Zimbabwe och Muammar Gaddafis Libyen, påpekar åklagaren Gunnar Stetler i sitt slutanförande i målet i Stockholms tingsrätt.

Förre vd:n Lars Nyberg, affärsområdeschefen Tero Kivisaari och den chefsjurist som åtalas, "känner väl till världen utanför Sverige", understryker Stetler för att motivera att de tre förstod vad de gav sig in på.

Underlag fanns som visade att man informellt var tvungen att betala diktatorsdottern Gulnara Karimova för att bedriva verksamhet i landet, påpekar han.

ANNONS

Inte fantasilös

Åklagaren friar samtidigt Nyberg på en åtalspunkt, den som rör själva etableringen i landet. Stetler är förtegen om hur han kommit fram till det så långt in i processen men säger att brott inte kan styrkas.

Nyberg har sagt hela tiden att beslutet om etableringen togs innan han tillträdde.

Han och de andra är dock fortfarande misstänkta för mutbrott vad gäller fyra senare transaktioner.

Försvaret hävdar att åtal aldrig borde ha väckts eftersom Karimova formellt inte ansvarade för telekomsektorn.

Åklagaren understryker därför att domstolen inte får vara "fantasilös".

- Med den kännedom vi har om Uzbekistan kan vi visa att makten utgår från (exdiktatorn) Islam Karimov och att han har delegerat de rättigheter som Gulnara Karimova har haft och att det har legat i myndighetstjänstemäns intresse att följa de intentioner som finns från Islam Karimov och Gulnara Karimova, säger Stetler.

Övertig myndighetsbeslut

Alla de utländska bolagen hade lokala partners företrädda av Karimovs make och hennes förtrogna.

Pengar till licenserna gick inte till staten utan partnerbolagen.

- De har övertagit myndigheternas makt, de har kontrollen, med tillstånd av någon, säger Stetler.

ANNONS

De får pengar som skulle ha gått till sjukvård och annat som för att höja livskvaliteten i Uzbekistan, påpekar han.

I stället hamnar jättesummor i bland annat Schweiz.

- Det går inte att genomföra den typen av affär om inte makten har gillat detta, säger Stetler.

De tre tidigare Teliacheferna anklagas för att ha sett till att betala diktatorsdottern Gulnara Karimova cirka tre miljarder kronor åren 2007–2010. Alla tre förnekar brott, och riskerar fängelsestraff.

Telia meddelade förra veckan att man säljer verksamheten i Uzbekistan till staten.

TT

Fakta: Telia i Uzbekistan

Dåvarande Telia Sonera (numera Telia Company), som till 37 procent ägs av svenska staten, gick in i Uzbekistan 2007 med ett licensavtal med en lokal partner, Takilant. Brevlådeföretaget ägs på papperet av en assistent till diktatorsdottern Gulnara Karimova, som beräknas ha tjänat cirka tre miljarder kronor på affärerna under 2007–2010.

I utbyte fick Telia bland annat 3G- och 4G-licenser.

Skandalen rullades upp av SVT:s Uppdrag granskning 2012 och ledde 2013 till att vd Lars Nyberg avgick och Telias styrelse byttes ut.

Även rysk-norska Vimpelcom och ryska MTS, båda telekomoperatörer, anklagas för att ha mutat Karimova.

Telia ingick 2017 en överenskommelse med nederländska och amerikanska myndigheter om att betala motsvarande 7,7 miljarder kronor i böter och förverkad vinst för mutor. Bolaget medgav också brott mot amerikansk lag. Nu prövas dock de inblandade chefernas personliga ansvar enligt svensk lag.

ANNONS