Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Uber har skakat om i den etablerade taxivärlden och har sedan starten orsakat protester i många städer i världen mot verksamheten. Arkivbild.

Taxiförbundet upprörs av nedlagd Uberutredning

Polisen har beslutat att lägga ner förundersökningen mot Ubers budgettjänst Uber Pop. Det upprör Svenska Taxiförbundet.

Anledningen till den nedlagda polisundersökningen uppges vara bristande resurser och låga straffvärden på de misstänkta brotten, rapporterar DI Digital.

Polisutredningen handlar om hur pengarna flyttats mellan kunderna, förarna och bolaget. Exakt hur stora belopp det rör sig om kan polisen inte säga, men i fjol kom Skatteverket fram till att Uber Pop dragit in drygt 100 miljoner kronor och undanlåtit att betala arbetsgivaravgifter på 17 miljoner kronor.

"Beslutet är en smocka mot hela den svenska taxinäringen som nu får allt svårare att överleva när rättsapparaten sätts ur spel", skriver Taxiförbundets direktör Claudio Skubla i ett pressmeddelande och riktar kritik mot Ekobrottsmyndigheten för att inte ta det påstådda skattefusket på allvar.

"Ekobrottsmyndighetens ointresse sår tyvärr tvivel när det gäller rättsväsendets ambition. Ju mer man vill desto mer kan man göra och just nu tycker jag inte att man vill någonting", skriver Claudio Skubla.

Det var 2014 som amerikanska Uber startade tjänsten Uber Pop. Enligt bolaget var det en samåkningstjänst där människor som är på väg åt samma håll delar på kostnaden. Myndigheterna ansåg dock att det handlade om olaglig taxirörelse och tjänsten stängdes ner 2016.

Det amerikanska bolaget värderas till cirka 120 miljarder dollar och väntas börsnoteras inom kort.