EU:s handelskommissionär Cecilia Malmström tar emot USA:s handelsrepresentant Robert Lighthizer i Bryssel.
EU:s handelskommissionär Cecilia Malmström tar emot USA:s handelsrepresentant Robert Lighthizer i Bryssel.

Täta handelsmöten utlovas mellan EU och USA

Efter allt gnissel under vår och sommar ska USA och EU nu försöka omsätta löftena om bättre handelsrelationer i praktiken. "Konstruktivt" säger USA:s handelsrepresentant efter ett möte i Bryssel.

ANNONS
|

Måndagens träff mellan EU:s handelskommissionär Cecilia Malmström och USA:s handelsrepresentant Robert Lighthizer var främst till för att sondera terrängen och det var också vad som gjordes.

"Vi diskuterade hur vi kan gå framåt och identifiera prioriteringar på båda sidor och hur vi kan uppnå konkreta resultat på kort och medellång sikt", skriver Malmström på Twitter efteråt.

"Vi ser fram emot att vardera sidan driver på sin process på hemmaplan för förhandlingsmandat", konstaterar Lighthizer i ett uttalande där mötet beskrivs som "konstruktivt".

Samtalet var det första på högre politisk nivå i en ny arbetsgrupp som satts upp efter att USA:s president Donald Trump och EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker i somras lovat bättring i de gnisslande handelsrelationerna.

ANNONS

Gruppen har bland annat i uppdrag att hitta sätt att minska tullar, öka exporten av amerikansk naturgas och reformera världshandelsorganisationen WTO.

"Mycket jobb återstår den här hösten och våra avdelningar kommer att ha nära kontakt under de närmaste veckorna", skriver Malmström som ska ha ett nytt möte med Lighthizer i slutet av september.

"Ministrarna ska sedan mötas i november för att slutföra resultaten på ett antal områden", meddelas i sin tur från USA.

Strasbourg, TT:s korrespondent

Fakta: Handelsgnisslet över Atlanten

De långt gångna förhandlingar om ett stort frihandelsavtal, TTIP, som pågick under USA:s tidigare administration har legat på is sedan Donald Trump tillträdde som president.

Trumps skarpt kritiska syn på världshandelsorganisationen WTO och beslut om höga stål- och aluminiumtullar har i stället kraftigt slagit mot handelsrelationen över Atlanten. När EU enades om svarstullar flaggade Trump för ytterligare åtgärder, inte minst mot bilindustrin.

Ett extrainsatt möte mellan Trump och EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker i slutet av juli ledde dock till löften om att gemensamt se över handeln.

ANNONS